Специална анкетна комисия ще разследва "всичките данни, факти и обстоятелства, водещи до съмнения за изкривяване на конкуренцията на пазара на горива и до съмнения за злоупотреба с господстващо положение в периода от 2008 до юли 2016 г."

Първоначално идея за парламентарен орган, който да се занимава с цените на горивата, имаха от БСП. Тогава от ГЕРБ репликираха социалистите, че си има Комисия за защита на конкуренцията, която би следвало да се занимава с цените на горивата и проверките за наличие на зпоупотреба с монополно положение или на картел. Управляващите от ГЕРБ обаче вчера обявиха, че и те събират подписи за създаването на комисия, а днес нито един депутат не гласува "против" предложението.

Председател на комисията ще е бившият зам.-министър на енергетиката, сега депутат от ГЕРБ Валентин Николов, а негови заместници - реформаторът Петър Славов и Емил Димитров от Патриотичния фронт.

В последните дни КЗК вече обяви, че има картел при горивата, обеща, че ще има солени глоби, а шефката на антимонополния орган Юлия Ненкова дори обясни, че ако компаниите, участващи в картелното споразумение си признаят за това, могат да разчитат на по-ниски санкции. Уличени в изкривяване на пазара са "Лукойл България" ЕООД, "Еко България" ЕАД, "Шел България" ЕАД, "ОМВ България" ООД, "Нис Петрол" ЕООД и "Петрол" АД. Те имат едномесечен срок да дадат обяснения пред регулатора. 

От управляващото мнозинство припомниха, че през февруари 2016 г. в Народното събрание е внесена гражданска инициатива, в която подробно се аргументира тезата, че съществуващите картелни споразумения, поддържащи значително по-високи цени на горивата в България спрямо средноевропейските, са ощетили държавата и българските граждани с над 3 млрд. лв. за последните 3 години. Временната анкетна комисия бе избрана за срок от три месеца. 

Депутатите, отново по предложение на ГЕРБ, дискутират и създаването на комисия за проверка на концесията на мини "Бобов дол", където миньори стачкуваха за неизплатени заплати.