Забил ли е Лозан Панов нож в гърба - дълбоко и болезнено... Или пък напротив - безгръбначен ли е сегашният представляващ ВСС Димитър Узунов.

С канонада от подобни твърдения завърши 3-часовта сага с опит за импийчмънт на представляващия ВСС. С 15:8 гласа здравото мнозинство в Съвета отхвърли възможността Димитър Узунов да бъде сменен от поста. 

Петимата вносители на предложението, наричани най-често опозиционери - Калин Калпакчиев, Камен Иванов, Соня Найденова, Галина Карагьозова и Юлия Ковачева - внесоха извънредната точка с един основен мотив: как в последните дни на септември Узунов еднолично е посочил с пръст кои 6-има от Съвета да се срещнат с проверяващите прокурори от Германия, Холандия Испания и Великобритания.

Така при проверяващите прокурори са били пратени да дават информация Галя Георгиева , Милка Итова, Светла Петкова, Даниела Костова, Румен Боев, Васил Петров, Ясен Тодоров.

От думите на ядосани членове на Съвета, които дори не са от т. нар. бунтари, също стана ясно, че те въобще не са били информирани за предстоящата среща.

"По какъв критерий са определени колегите? Г-н Узунов каза, че те са най-подготвените колеги по тези теми. Аз съм работила по проекта за прокуратурата (на промените в Закона за съдебната власт, б.р.). Аз съм работила по дисциплинарката на Ченалова – неподготвена ли съм? Защо не бях определена – аз неподготвена ли съм? Защо се наложи аз да науча от представители на прокуратурата за тази среща - ядоса се Лазарова.

Г-н Узунов, кабинетите ни са през една врата - защо не дойдохте да почукате и да кажете: така и така, ще има такава среща". Тя изненадващо каза, че и до днес дори не знае какво се е обсъждало на срещите със западните прокурори.

Предния път, когато скандалът със секретното изпращане само на "най-верните хора" изплува, подобно мнение изрази и Юлиана Колева. Затова днес не бе изненада, че и тя се присъедини към гласувалите Узунов да бъде сменен.

Самият Узунов не си направи отвод и си води заседанито през цялото време, като дори се стигна до призоваване "Който е за отстраняването МИ, да гласува...."

Основният му аргумент бе, че писмото от Министерството на правосъдието - да излъчи хора от Съвета, е постъпило в четвъртък на 29-и, докато той е бил на заседание заедно с всички други от пленума до 17 ч. А на другия ден - петък, 30-и, беше тържеството по повод 25 г. от основаването на ВСС. А и получил две настоятелни обаждания от МП да определи хората до 30-и.

"Не забравяйте, че бях сред хората, които организираха тържеството - обясни той огромната си заетост, която не му е позволила да информира всички за срещите с проверяващите европрокурори. - Два пъти получих обаждания! Два-пъ-ти!"

През цялото време не даде отговор на запитването на Лозан Панов - след като писмото на МП съдържа изрично искане да има и представители на съдийската колегия, защо Узунов не му е казал той да ги определи (председателят на ВКС води заседанията на съдийската половина от съвета, както главният прокурор Сотир Цацаров - на прокурорската, б.р.)

Соня Найденова взе думата, за да каже, че не става въпрос за сравнение между нея и Узунов.

"Мисля, че ВСС заслужава представляващ с гръбнак. Представляващ, който може да каже: "Извинете, но ние не сме в състояние на спешност. В този срок ние не можем да дадем отговора, който вие искате."

В малкото случаи през т.г., в които ВСС с решение, гласувано в тази зала, се е противопоставял на атаки срещу съдебната власт, представляващият ВСС е стоял извън това решение. Да не кажем, че дори не е инициирал такава реакция...

Може би не чувства необходимостта да бъде човекът, който да постави въпроса за накърняване незвисимостта на съдебната власт. Струва ми се, че такива случаи ще продължава да има.

Важно е какъв знак отправяме и към съдебната власт, и към обществото – ще я браним ли или ще си мълчим, защото така е удобно?"

От отсрещната страна отговориха на моменти поетично, заобикаляйки основния въпрос - защо само на някои е "сведено", че ще има среща с европрокурорите.

"Нашата работа не трябва да бъде толкова схоластична, обвързана във вериги и да пада в жертва на някакви формални правила, защото ще изпаднем в казуистика", широкоскроено обяви Михаил Кожарев, който редвно се изказва възхитено за българската прокуратура.

Незабравка Стоева се сети за Оноре Дьо Балзак:

"За мен това е интрига. Както казва Балзак: Интригата винаги стои по-високо от таланта - каза тя, без да подчертае за кои точно таланти на представляващия говори. - Тя е в състояние винаги да сътвори невероятни неща. Ами сътворихме ги."

След като искането за импийчмънт не мина, самият Узунов също се изказа образно:

"Благодаря на тези, които ме подкрепихте и на тези, които не ме подкрепихте. На вас, г-н Панов, трябва да знаете - в типичен ваш стил ножа го забихте в гърба ми. Дълбоко и болезнено", каза той.

За хората,които следят темата, Узунов е известен с няколко неща. Първо с изказването на среща с магистрати в Хасково,когато мисли, че няма записващи репортери:

"Ако аз лично трябва да избирам - да си оставя спокойния рахат в Сандански, или да дойда в София, бих се замислил. Но ще си ги изиграем нещата докрай, така както сме преценили, както сме решили."

До момента няма отговор каков се има предвид с "изиграването докрай".

Самият начин, по който той бе поставен през зимата бе интересен - след кратък дебат по внесена извънредна точка в дневния ред, без мотиви както занего, така и защо бива свалена Соня Найденова.

 В разговорите, за които Румяна Ченалова потвърди, че са между нея, Владимира Янева и сочения за лобист Момчил Мондешки, бившата шефка на СГС казва, че Узунов е "човекът на Бойко в Съвета".

Преди да получи повишението си пък, стана скандалът с кратко съобщение, пратено до премиера Борисов, в което се казваше:

„Lozan Panov otnovo predlozi da Vi vikame vav VSS po zapisite za dvete kaki. Ne go priehme.”

Така и не стана ясно кой е автор, но едва ли е съветникът на Борисов Яне Янев, който няма как да "приема" или не приема каквито и да е решенияна във ВСС. Узунов показа разпечатка от единствения си телефон след настоятелните искания от Лозан Панов, насочени именно към него поименно.