Целият руски Северен флот и голяма част от Балтийския плават към Сирия, за да се включат във финалния щурм на Алепо, предаде Ройтерс, като се позова на анонимен високопоставен дипломат от НАТО.

Групата е предвождана от "Адмирал Кузнецов" - единствения руски самолетоносач. На борда му пътуват изтребители, които се очаква да бомбардират Алепо. По тази причина цялата бойна група кораби е обявена за авионосна.

"Това е най-голямото военно разгръщане по вода след края на Студената война", споделя дипломатът.

Корабите минали покрай норвежкия остров Аньоя и пристанището Берген. Движението им е заснето още на 17 октомври от патрулен самолет на скандинавската страна.

Освен "Адмирал Кузнецов" в похода участват крайцерът-ракетоносец "Петър Велики" и големите противолодъчни кораби "Североморск" и "Вицеадмирал Кулаков". Заедно с тях се движат и съдове за поддръжка.

По-рано се предполагаше, че бойните съдове ще минат през Ламанша, Бискайския залив и Гибралтарския проток. Не е изключено те да сменят маршрута и да минат през Атлантическия океан, откъдето пак през Гибралтар да влязат в Средиземно море.

Британската фрегата "Ричмънд" плава към руските кораби.

Със сигурност групата пътува към източната част на Средиземно море, където се намира Сирия. Очаква се те да пристигнат там до край на тази седмица. А идната седмица вероятно ще започне финалната офанзива за Алепо. Тя ще се извърши от сирийските и руските сили.

"Адмирал Кузнецов" превозва изтребители "МиГ-29КР" и "МиГ-29КУБР", а също така самолети "Су-33". На борда му има и бойни хеликоптери "Ка-52К", известни като "Катран".

Великобритания прати свои кораби, които да посрещнат и ескортират руските съдове, съобщи в. "Гардиън". Още на 18 октомври от пристанище Портсмут отплавал разрушител от клас "45 Дънкан". Той трябва да се присъедини към фрегатата "Ричмънд" и разрушителя "Драгън", плаващи от Португалия на север.

"Докато тези кораби се намират в наши води, ние ще следим всяко тяхно придвижване. Ще извършваме наблюдение в рамките на ангажиментите по съхраняване на сигурността на Великобритания", заяви пред "Гардиън" представител на военното министерство в Лондон.

Походът на авионосната група започна следобед местно време на 15 октомври. Официално целта му е "гарантиране на военноморското присъствие в оперативно важни райони на световния океан". От Москва допълниха, че особено внимание ще бъде отделено на новите видове съвременни заплахи, включително такива като международния тероризъм.