Рядък шанс да видим на голям екран новия филм на Джим Джармуш се открива на „Киномания 2016“. „Патерсън“ е едно от задължителните заглавия за почитателите на естетското кино. Прожекцията е на 27 ноември в зала 1 на НДК.

Тих и поетичен, с характерната за Джармуш въздействаща музика, „Патерсън“ пристига у нас с овации от критиката на фестивала в Кан. В ролята на едноименния персонаж влиза Адам Драйвър, който в края на миналата година впечатли като злодея в „Междузвездни войни: Силата се пробужда“. Сега ще видим Драйвър в образа на млад автобусен шофьор, който всеки ден наблюдава тривиалния поток на ежедневието и го превръща в стихове. Името на неговия герой – Патерсън – е като града, в който живее. А мястото не е избрано случайно, там са живели прочути поети като Алън Гинсбърг и Уилям Карлос Уилямс.

От 17 ноември до 1 декември „Киномания 2016“ представя едни от най-стойностните филми, правени в последно време, които има голяма вероятност да не бъдат пуснати по кината в моловете. Сред заглавията са новите проекти на Уди Алън, Педро Алмодовар, Стивън Фриърс, Емир Кустурица. Специално място в програмата имат филми, отдаващи почит към покойни музикални звезди, сред които Дейвид Боуи, Принс и Майлс Дейвис.

Преди официалното откриване на фестивала ще бъдат показани ретроспективи на режисьорите Бернардо Бертолучи и Андрей Тарковски.

Филмът ще бъде показан в София преди официалната му поява по кината в Съединените щати в края на декември.

"Площад Славейков"