ДПС ще подкрепи на изборите за президент "кандидата с номер 4" Пламен Орешарски. Това обяви председателят на партията Мустафа Карадайъ след заседание на Централния съвет на партията. 

"Направихме анализ на вече регистрираните кандидати и стигнахме до вчерашния ден, в който на съвместно заседание на Централното оперативно бюро и парламентарната ни група взехме решение да предложим на централния съвет на ДПС да подкрепи на тези избори кандидат-президентската двойка с №4 - кандидат за президент Пламен Орешарски и кандидат за вицепрезидент Данаил Папазов. Това представихме и днес пред Централния съвет и те без нито един глас против приеха това", заяви лидерът на ДПС.

Пламен Орешарски бе министър-председател от май 2013 г. до август 2014 г. в правителството на БСП и ДПС. Той предложи на Народното събрание да избере Делян Пеевски за председател на ДАНС на 14 юни 2013 г., което даде началото на 400-дневни антиправителствени протести. През юни 2014 г. самото ДПС обяви края на кабинета и поиска оставката на Орешарски.

Мустафа Карадайъ подчерта днес, че основното качество на Орешарски било това, че е безпартиен.

"Централният ни съвет оцени останалите кандидати като партийни кандидати. Г-жа Цачева като партиен кандидат и останалите," заяви той

Той изтъкна (многократно), че още преди месеци Движението описало нужните качества за бъдещия президент на България.

"В деня на Конституцията, 13 юли, в наша декларация от трибуната на Народното събрание ние обобщихме това, което се случи в страната. И там конкретно също очертахме профила на необходимия президент на страната в сегашното политическо време. На нужния президент на страната. Може би е нужно да припомним този профил. А именно - ние казахме, че бъдещият президент на страната трябва да е надпартиен, да осъзнава своята мисия, да бъде убеден демократ, евроатлантик, да има волята да отстоява и развива демокрацията. Да работи за отстояването на правовата и социална държава. Да бъде чувствителен към правата и свободите на човека", каза той.

Карадайъ коментира обстойно и промените в Изборния кодекс, които ще се гласуват в следващите дни.

"ГЕРБ не може да се оправдава с исканията на националистите, които Съветът на Европа нарича фашистите. ГЕРБ само се опитват да се крият с националистите - напротив, те са в ядрото на целия този хаос с Изборния кодекс. Колеги, аз за 25 години не съм чувал да се променят изборни закони по време на избори", заяви той.

И атакува отново управляващите поради решението секциите извън Европейският съюз да останат ограничени до 35.

"Като сериозна политическа сила, ние сме заявили - няма нужда пак да се излагаме пред чужденците. За първи януари 2018 г на България й е нужно стабилно, ценностно мнозинство в парламента, която да излъчи изпълнителна власт, която достойно да води председателството на ЕС. И това вече е ясно - предсрочни избори през пролетта."

На въпрос защо подкрепят Орешарски, след като помогнаха за свалянето му, Карадайъ заяви, че ДПС оценяват положително кабинета на бившия премиер.

"Предишното Народно събрание беше сложно - 120 на 120. Тогавашният експертно политически кабинет ние сме го оценили и в онова време и след това. Нашата оценка за Кабинета "Орешарски" е положителна", каза Карадайъ.

Според него мандатът на този кабинет е бил кратък заради организираните от задкулисието протести.

От ДПС не са знаели, че Пламен Орешарски ще се кандидатира за президент, когато са обсъждали визията си за бъдещия държавен глава. Сега обаче били доволни, че имало кандидат, който покрива техния профил. Наскоро зам.-шефът на ДОСТ Хюсеин Хафъзов каза, че по негова информация подписите за инициативния комитет на Орешарски са събирани от структурите на ДПС.

„Позицията на ДПС е много честна – ясно е, че те са подкрепяли Пламен Орешарски през мандата на БСП и сега вместо БСП да казва „Имахме премиер, ама”, тогава му ръкопляскаха, ставаха му на крака”, каза Борисов по повод заявената подкрепа от ДПС за Пламен Орешарски.

Според него всяка отговорна партия трябва да издигне свой кандидат за президент и да застане зад него. „Сериозните партии го направиха, с изключение на БСП – те отидоха в армията, АБВ им посочиха кой, взеха един човек, понеже по презумпция военните са обичани от народа, всеки военен защитава националната сигурност – един небето, друг океана, трети морето, четвърти земята. Те реално нямат кандидат”, смята Борисов.

"Благодарен съм на ДПС, че ме подкрепиха, защото това е един надежден партньор, който разполага с изключителни професионалисти и много опит", написа в профила си в туитър подкрепеният кандидат за президент Пламен Орешарски.

По-рано днес той изрази благодарност към ДПС и по време на пресконференция във Видин, където заяви увереност, че тази подкрепа е първата, но не последната, която партии, обществени и граждански сдружения ще заявят до деня на изборите.

"До 6-и аз ще имам подкрепата на още политически партии и обществени организации. Възможно е дори да се изненадате какъв голям брой ще бъдат", каза Орешарски.

Той посочи, че е работил с ДПС и като финансов министър в правителството на Тройната коалиция и като премиер в подкрепения от ДПС негов кабинет.