България би подкрепила нови санкции срещу Русия заради бомбардировките ѝ в Алепо, каза днес министър-председателят Бойко Борисов.

„Знаете ли, винаги съм казвал, че санкциите вредят за бизнеса, за икономиката, за селското стопанство, за всичко. Но има едно нещо по-важно от от печалбата, от бизнеса, от икономическия интерес, да го наречем – това е човешкият живот“, каза Борисов пред журналисти на влизане в започваща днес двудневна среща на върха на ЕС в Брюксел. „Аз съм се изказвал и срещу Щатите, Франция и Англия, когато са умирали хора вследствие на бомбардировки. В случая това, което се случва в Алепо, е недопустимо. Ако санкциите са достатъчно силни, за да върнат всички на масата на преговорите, съм  абсолютно „за“.

„Така че това, което се случва в момента в Алепо е недопустимо и трябва да бъде прекъснато от страна на Русия“, добави Борисов. „С цялото ми уважение, знам какво си причинявам, знаете водиме преговори, знаете наследството, което получихме в енергетиката, но по-важно от това са ценностите и  ние ще ги защитиме докрай...Няма оправдание, когато се атакуват болници, училища, жилищни сгради“.

За отмяна на санкциите се обяви кандидатката на ГЕРБ за президент Цецка Цачева. Това беше едно от малкото ѝ съгласия с кандидата на БСП о.р. ген. Румен Радев в снощния им телевизионен дебат. Борисов отказа да коментира Цачева, обяснявайки, че не я е слушал.

"Аз съм бил за сваляне на сакнциите, но след това, което се случва през последната седмица, съм за санкции", каза премиерът. 

Той обясни, че досега се е изказвал против нови санкции и за намаляване на съществуващите, когато е имало възможност за политическо уреждане на конфликтите, в които участва Русия – в Сирия и Украйна. Той „приветства“ вчерешната среща на т.нар. „Нормандска четворка“ между лидерите на Германия, Франция, Русия и Украйна в Берлин.

Миграцията, отношенията с Русия и търговията са главните теми на Европейския съвет. Британската министър-председателка Тереза Мей и холандският ѝ колега Марк Рюте ще информират колегите си съответно за подготовката на преговорите на Обединеното кралство за напускане на ЕС и за консултативния референдум, в който холандците гласуваха против ратификацията на споразумението за асоцииране и свободна търговия с Украйна.

Словашкият министър-председател  Роберт Фицо, чиято страна в момента председателства ЕС, ще докладва пред колегите си как държавите-членки изпълняват решенията си от срещата на върха в Братислава и по-точно за укрепването на външните граници на съюза, спирането на миграционните потоци, прилагането на съвместната декларация с Турция и изпълнението на схемите за преместване и презаселване на мигранти.

По искане на италианския министър-председател Матео Ренци, поставено пред среща на върха на ЕС през май, 28-те държавни и правителствени ръководители ще обсъждат на работната си вечеря отошенията с Русия. Ренци искаше дискусията да бъде по-широка от въпроса за санкциите, но той става незаобиколим заради руските бомбардировки в Сирия. Великобритания и Франция искат нов пакет икономически санкции срещу Москва заради въздушните удари над Алепо, но за такова решение липсва единодушие. В черновата на заключенията на Европейския съвет обаче има предупреждение, че ЕС може пак да прибегне към ограничителни мерки спрямо Русия.

„Ще обсъждаме Русия и ролята ѝ в Европа и нашето съседство. Трудно е, дори е невъзможно да говорим за това и да не засегнем продължаващите нападения над цивилни и болници в Алепо“,  каза на влизане в срещата председателят на Европейския съвет Доналд Туск. „Днес няма да вземаме решения, но аз искам да подчертая, че  ЕС трябва да държи всички възможности отворени,  включително за санкции“.

„Трябва да покажем силна и единна европейска позиция срещу руската агресия“, каза Мей. „Обединеното кралство включи руските действия в Сирия в дневния ред на тази среща на върха. Жизненоважно е да продължим да работим заедно, за да упражняваме натиск върху Русия да спре ужасяващите си зверства в Сирия“.

Централна тема в петък ще бъде заплахата ветото на белгийския регион Валония да блокира договаряното седем години споразумение за свободна търговия с Канада (СЕТА). Борисов потвърди, че България и Румъния няма да го подпишат, ако не паднат канадските визи за техни граждани. СЕТА трябва да бъде подписана на насрочена за 27 октомври среща на върха ЕС-Канада, за която в Брюксел се очаква канадския министър-председелт Джъстин Трюдо. Форумът обаче може да се провали, ако до понеделник под споразумението не са поставили подписи всички държави-членки.

Туск изрази надежда, че до петък белгийците, които той нарече „шампиони на компромиса“,  ще намерят съгласие да подпишат СЕТА.

„Ако обаче не можете да убедите хората, че търговските споразумения са техен интерес, нямаме шанс да спечелим обществена подкрепа за свободната търговия и се опасявам, че СЕТА може да стане последното ни търговско споразумение“, каза Туск.

Друга невралгична тема в петък ще бъдат  несъгласията между държавите-членки за инструментите за търговска защита, които  ЕС трябва да прилага. И тук сблъсъкът е между привържениците на свободната търговия и протекционистите.

Мей каза, че ще информира колегите си за това как правителството ѝ се готви да подаде формална молба за излизане от ЕС съгласно член 50 на неговия договор. Не се очаква тя да навлиза в подробности, нито да има дискусия по нейното експозе.

„Обединеното кралство напуска ЕС, но ние ще играем изцяло ролята си, докато напуснем и ще бъдем силен и надежден партньор, след като напуснем“, каза Мей. „В интерес на ЕС и на Обединеното кралство е да продължим да работим тясно заедно“.