Бойко Борисов днес емоционално отхвърли критиките, за това че българските власти неправомерно са върнали на Турция седем нейни граждани, които са предполагаеми привърженици на опозиционния богослов Фетула Гюлен. Те бяха открити да пътуват в каросерията на камион.

МВР обясни, че седмината са експулсирани, защото не са подали молби за убежище. Техни близки обаче опровергаха това пред bTV и Нова телевизия. 

„Нека се доверявяме на службите, има достатъчно специалисти там, ...има политическо ръководство, има експерти, които много добре знаят какво правят“, каза министър-председателят.

Той добави, че не е информиран за случилото се.

Гюлен, някогашен съратник на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, днес е обявен за обществен враг номер 1 в страната и за организатор на неуспелия опит за преврат на 15 юли. Десетки хиляди негови заподозрени привърженици са арестувани или уволнени в масова чистка в правосъдието, отбраната, сигурността, образованието, държавната администрация. Гюлен живее в Пенсилвания, САЩ. Турция иска те да го екстрадират.

Макар да осъди проваления пуч, Европейският съюз критикува Турция, че погазва върховенството на закона и човешките права в ответните си мерки. 

„Много им е лесно на някои да се правят на големи демократи, или на големи специалисти“, каза Борисов. „По-голям демократ от мене няма, това мога да го кажа и полагам огромни усилия да запазя целостта на България и спокойствието на хората“.

Въпреки липсата на действащо споразумение за реадмисия България успява да връща на Турция нелегални мигранти, лагерите за които у нас са препълнени, каза премиерът. Ако властите строят нови, местните протестират, ако ги върнат,  протестират правозащитниците, добави той.

„На кого да угодиме сега?“, попита Борисов. „На тези, които казват,  че всичко, което влиза нелегално, трябва веднага да си отиде от другата страна на оградата, или да кажеме „добре дошли“ и ние, „елате всички при нас“ и да ги разселиме в България? Да престанат да се правят разни внушения, от хора,  които изобщо не разбират от тая работа“.

Без да посочва за кого точно говори, той каза, че критиците му са „хора с много големи амбиции, които много лично приемат всичко“ и не разбират „какво означава да имаш на границите си, на Черно море, от едната страна Крим, от другата – Анкара“.