Димитър Узунов е взел единолично решенията кои магистрати да отидат на срещата с европейските прокурори.

"Поех тази отговорност просто, ясно и категорично. Не се отричам от действията и думите си”, заяви представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) магистрат днес пред бТВ.

Вчера ВСС с 15 гласа "за" и 8 "против" гласува Узунов да запази поста си. Оставката му бе поискана от председателя на Висшия касационен съд (ВКС) Лозан Панов, според когото Узунов е превишил правомощията си с направения едноличен избор.

Узунов обаче бе категоричен, че е трябвало да поеме тази отговорност, тъй като е бил притиснат от еднодневен срок.

Писмото, с което се изисква ВСС да определи кой да говори с европейските прокурори, е пристигнало на 29 септември, в четвъртък, когато Съветът е заседавал цял ден, до след 17 часа. То било докладвано на следващия ден - 30 септември. Срокът в него бил същият – 30 септември, обясни Узунов. От  кабинета на правосъдния министър му се обадили два пъти с настояване този срок да бъде спазен.

"В същото време в петък се честваше 25-годишнината на ВСС, бяха поканени 450 гости. Осен това аз не мога да свикам пленума на ВСС, това може да направи министърът на правосъдието. Редовното заседание на пленума пък се пада чак в следващия четвъртък", продължи Узунов.

Според него, подобни действия са извършвани и от неговите предшественици, но никога досега това не е било превръщано в проблем.

По думите на Узунов подборът за срещата с европейските прокурори е извършен по високи професионални критерии и са избрани магистрати с голям опит. Също така обаче всеки, който е искал да говори с тях, е можело да го направи.

Димитър Узунов смята, че решението му е използвано от Лозан Панов само като формален повод да му се иска оставката. Реалният повод бил договор, сключен от члена на ВСС Калин Калпакчиев.

„Две седмици по-рано намерих един договор, който се движи от Калин Калпакчиев, на стойност 6 милиона лева. Хонорарът, който той би получил, е 340 000 лева. Този договор не е съгласуван с ВСС. Освен това е записано, че председателстващият ВСС носи отговорността като негов админстративен ръководител. Представляващият не е административен ръководител, аз не съм началник на Лозан Панов или на Калин Калпакчиев”, заяви Узунов. 

По тази причина Лозан Панов бил активиран да иска оставката на Узунов. Както и вчера, магистратът заяви, че получил нож в гърба.

Той бе попитан и дали SMS общуването във ВСС продължава. Узунов отговори, че не той е „човекът на Борисов”, както се твърди, а освен това бил и първият, който си показал телефонната разпечатка от онзи конкретен ден.

По адрес на Панов Узунов каза, че той е „пречупен човек”, като цитира бившия служебен премиер Георги Близнашки.