Само 2 от 12-те последни законопроекта за промени в Изборния кодекс минаха първо четене в залата на парламента, точно както бе прието и в правна комисия.

Депутатите одобриха три варианта - предложение на ГЕРБ "не подкрепям никого" да се брои за всички видове вот, както и ЦИК да може да увеличава броя на урните по свое усмотрение; общото предложение на управляващите - секциите в чужбина да са до 35 само извън ЕС, и идентично предложение на Реформаторския блок. 

Така по всичкщо изглежда, че поне в Европейския съюз ще могат да се отварят колкото секции е необходимо. Как точно ще действа протестният вот "не подкрепям никого" обаче е все още отворен въпрос. След гласуването Правна комисия направи извънредно свое заседание, на което събра трите законопроекта в общ. Той ще се гласува на второ четене в комисия във вторник, което значи,че ще влезе в зала в сряда или четвъртък - 26 или 27 октомври, 10 дни преди вота.

Бурни дебати в Народното събрание днес започнаха от Изборния кодекс и се превърнаха в битка между опозиция и управляващи по разнообразни теми.

Представянето на 12-те законопроекта започна след 9,30 ч, след като от първия път управляващите не успяха да съберат кворум - опозицията напук не се регистрираха. В крайна сметка в 9:38 ч се събраха 122 депутати и заседанието започна.

Мъчителното представяне на 12 законопроекта, много от които - дублиращи се, явно изнерви депутатите. В тях БСП, ДПС и отделни независими искат премахване на задължителното гласуване и квадратчето "не подкрепям никого". РБ иска въпросното квадратче да се отчита само за президентския вот, а ГЕРБ все още представят своята теза - че то трябва да се брои в методологията за всички видове вот, макар да твърдят, че отстъпват пред желанието на партньорите си. Вариантът на управляващата партия заплашва да увеличи бариерата от 4% за влизане в парламента. По отношение на изборните секции ГЕРБ, РБ и ПФ постигнаха съгласие те да са ограничени до 35 само извън ЕС.

Лютви Местан първи вдигна градуса в зала. След като преди два дни не присъства на правна комисия, днешното представяне на неговия законопроект - да отпаднат напълно ограниченията за секции в чужбина (насочени от Патриотите към Турция), той каза:

"Това са равноправни български граждани, и лишаването им от право на глас е нов Възродителен процес, и то по една причина - ако предишните възродителни процеси отнемаха вяра и име, сега, с тези ограничения, вие ги лишавате от право на глас, защото няма как 300 000 да гласуват в 35 секции, дори да имат желание. Понеже няма как да сторят това на два последователни избора, ще ги заличите от избирателните списъци!"

Коментарът му предизвика възмущение в ГЕРБ. Данаил Кирилов, председател на Правната комисия, обаче отиде в друга посока:

"Парламентарната група на ГЕРБ винаги сме искали равноправното отношение към вота. Аз също съм подписал общия законопроект (на ПФ, РБ и ГЕРБ, бел. ред.), предполага се различно правило, действително, по настояване на нашите коалиционни партньори, което ние възприехме в понеделник - този вот да се зачита за мажоритарните избори, и да не тежи главно при отчитане на компонентата за 4%-ния праг при пропорционалните избори."

Така Кирилов показа, че ГЕРБ все още смятат предложението, което може да остави само три партии в парламента при следващия парламентарен вот, за валидно, въпреки че са се подписали под друг, противоречащ законопроект.

ДПС не бяха по-малко критични към ограничаването на секциите от своя бивш лидер Местан. Патриоти и ДПС-ари размениха остри реплики от трибуна, но те достигнаха своя връх, когато Хамид Хамид се възмути, че не му е позволено да представи проектозакон на свой отсъстващ колега и агитира за Пламен Орешарски от трибуна:

"Отнехте ми думата, защото ви подвикнаха от Патриотичния фронт. Такава е политиката в държавата. Гласувайте с номер 4 на тези избори, и всичко ще се оправи!"

Най-впечатляващ в дебата несъмнено обаче бе Тунчер Кърджалиев, който разви редица любопитни тези от трибуна:

"Въвежда се един псевдодемократичен ред на провеждане на избори, засилват се дискриминационните практики в Изборния кодекс. Убедени сме, че не само ПФ, а точно ГЕРБ са в основата на прокарването на нови разделителни линии върху стари разделителни линии. Това е апотеоз на човешкото и политическото лицемерие. Това предложение доказа истинската си цел – преднамерено, арогантно, предубедено отнемане, изтръгване на права от пълноправни български граждани, които не живеят в България и са част от българските граждани с турско етническо самосъзнание."

Според него затова ДПС е "обречена"да съществува и процъфтява. Кърджалиев поиска и 18 депутати да подкрепят движението за сезиране на Конституционния съд. Накрая се обърна към ГЕРБ

"Нагледахме се на най-различни лъжи. Говорите едно в понеделник, друго във вторник, трето в сряда в комисия. Това управление е идеологическо кръвосмешение и час по-скоро трябва да приключи. Като едно голямо семейство сте, но семейство Адамс. Изборите април-май нямат алтернатива!"

Водещият заседанието Главчев направи забележка на Кърджалиев за езика му, но Йордан Цонев излезе да защити съпартиеца и даде кратък урок по ораторство - колко важно е народният представител да борави свободно с метафори.

БСП бяха следващите, които атакуваха предложенията на управляващите. Янаки Стоилов изказа тезата, че споровете за квадратчето явно са повод да не се обсъждат по-важни проблеми в страната. Той критикува и предложението на Реформаторите - протестният вот да се отчита само за мажоритарни избори.

"Защо? Това ли е надеждата на по-малките партии в парламента - да продължат да съществуват, благодарение на такива изборни каламбури? Ако трябва да сте последователни, вие сте длъжни да кажете - необходимо е да има 50% участие, както е за президент. След това вече при отчитането те също трябва да са действителни. И тук възниква - може ли една воля на българския гражданин да бъде невалидна? Ако се окаже, че хората не одобряват нищо, нищото ще ги управлява. Това е безмислено", заяви той.

Стоилов коментира и решението въобще да се гласуват промени в Изборния кодекс по време на предизборната кампания, като обясни, че това е недопустимо.

Данаил Кирилов от ГЕРБ обаче излезе и изтъкна интересен факт - че през 2009 г дни след началото на предизборната кампания, БСП са внесли и гласували промяна в изборните закони. Клуб Z направи проверка, и установи, че това е така - проектозаконът е на Любен Корнезов, а като докладчик го представя в зала... Янаки Стоилов.

Депутатите на БСП бяха критични и към друго предложение на ГЕРБ, това, което е прикрепено в пакет с идеята им "не подкрепям никого" да се брои за всички избори - ЦИК да може да слага допълнителна урна в секции, в които има нужда.

"Те предлагтат да се сложат повече урни, но не увеличават секциите, не предлагат повече персонал в секционните комисии. Поставяне на повече урни в една и съща секция със същия брой членове на секцията ще намали контрола върху кутиите. Очевидно е какво целят - манипулация на резултата", заяви Филип Попов от левицата.

Янаки Стоилов също изтъкна, че мярката е безмислена, тъй като наличието на втора кутия няма да намали останалите, по-времеотнемащи етапи от гласуването - проверка на документите, записване, гласуване в стаичката.

"Просто ще направим две опашки. Проверката ще се извършва от две групи на секционната избирателна комисия. Необходимо ли е увеличение на членовете? Сигурно,у но мисля, че и сега са достатъчен брой - 5 или 7 човека. 5 или 7 човека могат да се справят с две опашки", контрира Данаил Кирилов.

Дебатът след това прерасна в класически сблъсък управляващи-опозиция. Размахваха се флашки между Патриоти и социалисти, лидерката на БСП Корнелия Нинова влезе в бурен спор в Димитър Байрактаров от ПФ, мълчаливи до този момент депутати се възмущаваха многократно от трибуна, използвайки правото си на изказване по начина на водене. В крайна сметка около 13:30 ч Димитър Главчев прекрати заседанието и започна гласуване, след 4 часа дискусия