Инициативният комитет за адвокатска реформа (ИКАР) внесе отворено писмо до Висшия адвокатски съвет заради записите, публикувани от "Биволь" между бившия председател на Софийския градки съд Владимира Янева, Румяна Ченалова и адвокат Момчил Мондешки. Повод за реакцията е участието именно на Мондешки, който досега публично не е отричал или потвърждавал разговорите. Висшият съдебен съвет (ВСС) не успя да се свърже с него и малко след това проверката за разговорите беше прекратена. Тридесет и пет адвокати са се подписали под отвореното писмо с искане за дисциплинарно производство срещу колегата им Мондешки, който е главно действащо лице от скандалните записи за „Двете каки”.

От две седмици "Биволь" разпространява нови записи, като досега нито една институция не е реагирала на тях.



Името на Мондешки се появи в медийни публикации и в доклада на Висшия съдебен съвет във връзка с проверката на начина на управление на Софийския градски. "От данните, които се събраха в хода на проверката, фактите, които съдиите по време на изслушването съобщиха, делата, които е разглеждала Ченалова, в частност делото "Белведере" и несъстоятелността на БДЖ, както и проверката на личните дела на лицето Момчил Мондешки, навеждат на извода, че както Ченалова, така и служителите от администрацията на съда, в частност Катя Гърнева, са имали близък контакт с адвокат Момчил Мондешки", напомнят цитираното в доклада от ИКАР. Тогава ВСС констатира, че очевидно Мондешки има отношение към нарушенията, извършени от Ченалова по определени търговски дела.

"Ако се окаже, че Момчил Мондешки действително е участвал в изнесените разговори и е обсъждал изнесените скандални теми, би се оказало, че член на адвокатската гилдия е замесен по абсолютно недопустими, от гледище на устоите на адвокатската професия, отношения с членове на съдебната система, изпълнителната власт, правоохранителните органи, насочени към пряко незаконосъобразно обслужване на икономически и политически интереси", пише в писмото.

От ИКАР призовават своите колеги да вземат отношение, "когато от действията на член на гилдията са заложени авторитета, престижа и достойнството на цялата адвокатура".

Комитетът иска "Висшия адвокатски съвет да оповести становището си дали изнесените в медиите данни и обстоятелства за адвокат Момчил Мондешки трябва да бъдат проверени в дисициплинарно производство за нарушение по чл. 132, ал.1, т.10, предл.1 ЗА - уронване на престижа и достойнството на професията. Настояваме компетентните дисициплинарни органи на адвокатурата да се самосезират спешно от публикациите в медиите и да проведат такова дисциплинарно производство.

Всички ние като адвокати сме длъжни да вземем отношение, когато от действията на член на гилдията са заложени авторитета, престижа и достойнството на цялата адвокатура.

Настояваме Висшия адвокатски съвет да оповести становището си дали изнесените в медиите данни и обстоятелства за адв. Момчил Мондешки трябва да бъдат проверени в дисициплинарно производство за нарушение по чл. 132, ал.1, т.10, предл.1 ЗА - уронване на престижа и достойнството на професията.

Настояваме компетентните дисициплинарни органи на адвокатурата да се самосезират спешно от публикациите в медиите и да проведат такова дисциплинарно производство.

Бързото решаване на този казус е задължително. Ако изнесеното в публикациите е неистина, органите на адвокатурата са длъжни да защитят адв. Момчил Мондешки. Ако изнесеното в публикациите е вярно той трябва да понесе предвидената в закона отговорност – той не бива повече да бъде адвокат. Средно положение няма. Бездействието на органите на адвокатурата до момента е абсолютно недопустимо.

Призоваваме всички редови адвокати в страната да се включат тази подписка, с която да изразим волята на свободната адвокатура да самоочисти редиците си от колеги, които срамят професията и всички нас, завършва писмото.

Инициативният комитет за адвокатска реформа (ИКАР) беше създаден наскоро.  Сред учредителите са: проф. Ангел Калайджиев, Александър Пелев, Валентина Каменарска, Велислав Величков, Петромир Кънчев, Стефан Левашки и други познати имена в адвокатските среди. Някои от членовете му участват и в инициативата "Правосъдие за всеки".