Представляващият Висшия съдебен съвет Димитър Узунов обяви по бТВ, че дълбоко съжалява, че е подкрепил Лозан Панов да стане председател на Върховния касационен съд. Той се оплака, че с искането за оставката му Панов му забил нож в гърба. Узунов персонално атакува и Калин Калпакчиев. Призна обаче, че еднолично е взел решение кои членове на съвета да се срещнат с европрокурорите, нещо, което е от правомощието на колегиите и на пленума на ВСС. Поел отговорността, както сам обясни...

Според "Правен свят", представляващият ВСС в доста моменти не е бил съвсем точен. Някои корекции от изданието.

Димитър Узунов: "Представляващият ВСС не свиква заседание на пленума. Това е правомощие на министъра на правосъдието. Така е записано в закона, чл. 33 от ЗСВ. Казва се така – пленумът се свиква от председателствуващия. А такъв по закон е министърът на правосъдието. Аз нямам правомощия да свикам пленум, това се прави от министъра на правосъдието."

Факт: Чл. 33, ал.1, изр.1 от ЗСВ гласи: "Заседанията на пленума и на колегиите на Висшия съдебен съвет се свикват от председателстващия."

Какво значи председателстващ? В чл. 32 , ал.1 от ЗСВ се казва: "Министърът на правосъдието председателства заседанията на пленума на Висшия съдебен съвет. Той не участва в гласуването. При отсъствие на министъра на правосъдието пленумът на Висшия съдебен съвет се председателства от представляващия Висшия съдебен съвет, председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд или от главния прокурор."

Това означава, че и представляващият ВСС може да свика заседанието на пленума, когато министърът отсъства, защото той го и председателства.

Според чл. 23, ал.1 от Правилника за дейността на ВСС, приет това лято, като в гласуването участва и самият Узунов: "Заседанията на пленума се свикват от председателстващия, а когато той отсъства – от представляващия ВСС."  

Димитър Узунов: "Две седмици по-рано (преди да му бъде поискана оставката) аз намерих един договор, по който страна е ВСС и който договор се движи от Калин Калпакчиев. Проектът е на стойност 6 млн. лева. Наградният фонд, хонорар, който той би получил, е 340 000 лева. Установих, че този договор изобщо не е съгласуван във ВСС."

Факт: Ръководител на споменатия от Узунов проект е Елка Атанасова с решение на ВСС, уточнява "Правен свят". С други свои решения те са я упълномощи да го движи, включително и да подпише договора. Проектът с дейности и цели е публикуван на сайта на ВСС и на интернет страницата на Оперативна програма "Добро управление" (ОПДУ). Калпакчиев не е страна по договора, както става ясно от стенограми от заседания на ВСС и следователно нищо не е подписвал.

На заседание на Висшия съдебен съвет на 10 декември 2015 г. е взето решение, с което Елка Атанасова и Милка Итова са определени за представители на ВСС за комуникация с Управляващия орган на Оперативна програма "Добро управление". Решението е взето след получено писмо от администрацията на Министерския съвет, във връзка с покана за участие с проектни предложения в процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по ОПДУ. На това заседание е присъствал и Узунов.

На заседание на 25 февруари 2016 г., което се председателства от Узунов, ВСС утвърждава управленския екип за целите на изпълнението на проект "Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на съдилищата и прокуратурите и разработване на Единна информационна система за съдилищата" по процедура BG 05SFOP001-3.001 за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма " Добро управление", Приоритетна ос № 3 "Прозрачна и ефективна съдебна система", в състав:
Ръководител проект: Елка Атанасова- член на ВСС;
Координатор на проекта: Александра Цветкова – външен експерт;
Координатор – Оптимизиране на съдебната карта: Калин Калпакчиев – член на ВСС;
Координатор – Разработка и внедряване на информационни системи: Мирослава Чирпъкова – началник отдел "Информационно обслужване на органите на съдебната власт", дирекция "Информационни технологии и съдебна статистика", АВСС;
Юрист: Боян Иванов - външен експерт;
Счетоводител: Адриана Бухова – главен експерт-икономист, дирекция "Финанси и бюджет", АВСС;
Технически сътрудник: Емилия Петкова – главен експерт – статистически анализ отдел "статистически анализ и обработка на данни", дирекция "Информационни технологии и съдебна статистика" в АВСС.
На същото заседание Елка Атанасова е упълномощена да подаде утвърденото проектно предложение съгласно изискванията на Управляващия орган.

На 19 май ВСС взема още едно решение във връзка с проекта - да упълномощи Атанасова да подпише различни документи, необходими за подаване на проектното предложение с наименование "Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на съдилищата и прокуратурите и разработване на Единна информационна система за съдилищата" за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по ОПДУ.

И на това заседание е присъствал Димитър Узунов. Бил е и на 28 юли, когато ВСС решава да упълномощи Елка Атанасова, като ръководител на проекта "Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на съдилищата и прокуратурите и разработване на Единна информационна система за съдилищата", да подписва всички документи и договори, свързани с реализацията на проекта, включително и договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.

Сумата, която цитира Узунов, е предназначена за възнаграждения на целия екип по проекта. До момента никой от членовете на екипа не е подписал никакви договори за получаване на хонорари. И няма как да е иначе. Защото възнаграждения се получават за свършена работа, такива са изискванията на Управляващия орган на ОПДУ. Всички изисквания и документи също са публикувани на сайта на оперативната програма, твърди "Правен свят".

Димитър Узунов: "Г-н Калпакчиев, който е в екипа, който движи този проект, каква клауза е записал – представляващият ВСС носи цялата отговорност за изпълнение на проекта в качеството си на административен ръководител на бенефициента."

Факт: Става дума за клауза в договора на ОПДУ, която е изготвена по правила на Управляващия орган и в която не се отчита спецификата на Висшия съдебен съвет. Този въпрос бе поставен на заседанието на Висшия съдебен съвет на 13 октомври 2016 г.

Ръководителят на проекта от страна на ВСС Елка Атанасова обясни, че не някой от ВСС е записал, че представляващият е административен ръководител на ВСС, а става дума за стандартна бланка на Управляващия орган на ОПДУ. Тя пое ангажимент, а ВСС реши за всеки случай изрично да я задължи и това да стане с промяна на чл. 3 от договора, който вече да гласи: "Ръководителят на проекта носи отговорност за цялостното изпълнение на проекта и е отговорен за потвърждаване (проверка за съответствие и допустимост) на разходите по проекта при спазване на правото на ЕС и националното законодателство и за изготвянето на отчетите и докладите по проекта, съгласно Общите условия."

На заседанието на ВСС на 20 октомври Елка Атанасова докладва, че е разговаряла с представители на Управляващия орган на ОПДУ и те настояват чл. 3 от договора да остане във варианта, в който е пратен. т.е. не може да се промени така, както искат някои членове на ВСС.

Освен това, съгласно чл. 68, т.3, б. И от Правилника за дейността на ВСС, проектодоговорът е съгласуван с правната дирекция на съвета. А договорът за безвъзмездна финансова помощ е сключен на 26 август, но все още неговото изпълнение не е започнало.

В рамките на проекта ще се изгради единната информационна система, което ще помогне за решаването на важни въпроси като реорганизация на съдилищата и ще даде възможност за електронен обмен на документи и др. Освен това §216 от преходните разпоредби на ЗСВ поставя тригодишен срок от влизането в сила на ЗСВ на пленума на ВСС, който след съгласуване с министъра на правосъдието, да разработи единна централизирана информационна система за съдилищата.

Димитър Узунов: "Когато ми се поиска оставката, се разпространи тази снимка (на нея се вижда покойният бос на ВИС-1 Васил Илиев и няколко мъже. В социалните мрежи се изказваше предположението, че един от тези мъже е Димитър Узунов-б.р.). Вижте г-н Панов с какво се занимава. Това е интрига."

Факт: Снимката не се разпространи сама. Тя бе изпратена на ВСС от медия, която попита дали това е Димитър Узунов. Това стана на заседанието на съвета на 13 октомври. Председателят на ВКС Лозан Панов в нито един момент публично не е поставял въпроса дали това е Димитър Узунов или не. А на снимката е Васил Илиев в компанията на няколко мъже. 

Димитър Узунов: "На 29 септември 2016 г. това е ден четвъртък, ден на заседанията на пленума на ВСС. Ние заседавахме от 9.45 до 17 и нещо. Това има връзка и значение. Писмото постъпва, когато ние сме на заседателната маса. Включително и г-н Панов. На мен това писмо ми се докладва на 30 септември 2016 г., ден петък, на следващата сутрин. Имам указан срок от министъра на правосъдието - моля да определените до 30 септември 2016 г. еди кои си представители. Аз, съобразявайки срока, определих еднолично сам, колегите, които посочих."

Въпрос: Миналата седмица Димитър Узунов каза, че писмото му е докладвано в четвъртък. Днес твърди, че е в петък. Кое е вярно?

И допълнение: Чл. 130, ал.2 от Конституцията гласи: "За членове на Висшия съдебен съвет, които не са негови членове по право, се избират юристи с високи професионални и нравствени качества, които имат най-малко петнадесетгодишен юридически стаж", завършва "Правен свят".