Робърт Биедрон вече се записа в историята като стана първият открит хомосексуален депутат през 2011 г. През 2014 г. той беше избран и за първия гей кмет в Полша. В Слупск.

През 2004 г. гей парадите все още бяха забранени във Варшава, а хомосексуалността все още се третира като табу. Затова и смелостта на Биедрон е забележителна, както и политическият му пробив.

Преди две години, когато беше избран за кмет на Слупск, град било до Балтийско море, той заяви, че е горд с промяната в обществото.

Предизвика и нещо като "ефекта на Биедрон" - и други кандидати за политическа кариера зявиха хомосексуалността си. Какво се случва две години по-късно?

Дошлото на власт през 2015 г. дясно управление на партия "Право и справедливост" започна да води политика на силен консерватизъм. То търпи непрекъснати и засилващи се критики от Европа по въпросите за абортите, миграцията и демокрацията.

Харизматичният 40-годишен кмет на балтийския град Слупск води обратната политика.

Биедрон стана един от водещите гласове на опозицията на националистическата партия "Право и справедливост", като буди надежди сред либералните коментатори, че ще се кандидатира за президент през 2020 г., пише "Политико".

И на думи, и на дела Биедрон изглежда твърде различен вид полски политик - той открито прегръща секуларните и либерални ценности, както и радикалната политика на отворени врати, разказва изданието.

В кметството няма проверки на сигурността по пътя към кабинета му и често хората го спират по коридора, за да говорят с него. От време на време той дори изважда червен диван в центъра на града и кани хората да седнат и да говорят.

"Този метод на червения диван" е начин да събера информация за тревогите на избирателите", казва той.

"Прекарвам целия ден в замък", отбелязва Биедрон за кметството, разположено в неоготическа сграда от 1901 г. "Но няма да се затворя в духовен замък. Не мога да вземам решения, ако не чувствам сърцето на града", продължава той.

Изглежда, че градът му отговаря с взаимност. Пенсионер върви право към него и казва: "Трябва наистина да седнем и да говорим, г-н кмет". Жена го хваща в коридора, за да му обяснява проблем с паркирането. Друга посетителка е изненадана, че кметът не си спомня веднага името ѝ, описва картината "Политико".

Слупск, в който живеят около 90 хил. души, е петият най-задлъжнял град в Полша и Биедрон, политолог по образование, трябва да намали дефицита от 63 млн. евро. Засега го е свалил с 10%. В кметството също се правят икономии - намалил е заплатата си, заменил е служебната лимузина с колело. В общината се сервира вода от чешмата вместо бутилирана.

Но има други, по основни промени.

След като стана кмет преди две години той свали портрета на папа Йоан Павел Втори, национален герой, от своя кабинет като обяви, че държавните институции трябва да са секуларни. Тази година в отговор на антиимигрантска публикация в социалните медии на учител от града той заведе бежанско семейство в нейния час, за да провокира възгледите й.

Биедрон остро реагира и на крайно консервативното законодателство по отношение на абортите - те бяха изцяло забранени, без изключения дори при кръвосмешение, изнасилване и т. н. (След масови протести и т.нар. Черен понеделник властта се отказва да прокарва законопроекта). Тогава кметът предупреди, че Полша е заплашена да се превърне в "авторитарна демокрация".

Биедрон е дългогодишен активист на ЛГБТ движението. Той стана първият член на парламента, който заявява, че е гей от либералното движение Palikot. Като депутат е бил бит на улиците, споделя той пред изданието.

"Знаех, че това е единственият начин - ако хората не се конфронтират директно с мен, няма да имат шанс да сменят нагласите си към гейовете", твърди Биедрон.

Въпреки че браковете между гейове не са разрешени, двойки от цяла Полша пътуват до Слупск, за да бъдат бракосъчетани от кмета.

Биедрон е в първите редици на гей парада.

През 2014 г., когото се кандидатира за кмет, избирателите го подкрепиха, защото почувстваха, че той ги разбира. Той умно използва и недоволството на Слупск да бъде засенчван от съседни градове като Гданск, спечели и с политика от врата на врата.

Успехът на Биедрон в Слупск подчертава факта, че Полша е политически сложно място, особено след парламентарните избори миналата година, когато победата на "Право и справедливост" раздели страната на два враждуващи лагера. Докато управляващата днес партия се представя добре в по-малките градове и селата, където много хора са притеснени от трусовете на икономическите реформи, които продължават четвърт век, малкият град Слупск не се впусва в този профил. Подобно на други места в Западна Полша той е по-малко религиозен и по-либерален от изтока.  Биедрон го описва като място, в "което всички са бежанци" като има предвид бурната история на града. Слупск е бил германски под името Столп до края на Втората световна война. След 1945 г. поляци, украинци и други народности от изтока са заселени в града, като заменят изселените германци и избитите евреи. 

Биедрон е свеж глас в политиката и надежда на либерално настроените хора в Полша, популярен е и в своя град, но национална кариера няма да е без препятствия. Най-малкото защото либералната опозиция е разпокъсана като нито една партия не приближава по проценти "Право и справедливост" в социологическите изследания, отбелязва "Политико".

Биедрон засега отказва да отговаря на спекулациите, че ще се бори за кариера на национално ниво, като казва, че е доволен там, където е. Но десните политики на правителството го правят все по-видим на националната сцена като лице на опозицията.

Той обаче държи да пази дистанция от двете основни партии в Полша. 

Признава, че управляващите от "Право и справедливост" са въвели много щедри социални придобвики, особено по отношение на семействата с много деца. Казва, че в своя град инвестира в политики за бедните като строителството на домове за социално слаби хора. Той отхвърля обаче политиката на "Право и справедливост" като цяло, но обяснява, че не е фен и на партията "Гражданска платформа", която беше на власт между 2007-2015 г.

"Гражданската платформа" и нейният премиер тогава Доналд Туск (сега президент на Европейския съвет) се притесни от социално-либерални реформи от страх да не отблъсне по-консервативните гласоподаватели и мощната Римо-католическа църква, смята той.

И дава пример с обещан от Туск закон за гражданското партньорство, но не станало нищо. "Обеща, че няма да пада на колене пред свещениците, но не стана нищо", припомня кметът.

Засега Биедрон твърди пред ""Политико, че ще се ограничи до работата си в Слупск.

"В парламента аз обсъждах идеология. Като кмет женя двойки, виждам хората да плачат. Там съм, когато те се раждат и умират. Трябва да съм прагматичен", казва той.