Някъде, насред есенните ветрове и плющящия дъжд над Северно море, единственият руски самолетоносач плава на юг на война.

Според руската агенция ТАСС самолетоносачът "Адмирал Кузнецов" и още 8 кораба са отплавали миналата събота от арктическата база на Северния флот в Североморск. За осми път корабът и ескортиращите го съдове плават към Средиземно море - пътуване, което се превърна в ключова част от стратегията на руския президент Владимир Путин да затвърди морската сила и обхват на Москва.

Това разгръщане обаче е съвсем различно. Москва похарчи значителни средства през последното десетилетие, да да развие способността си да провежда операции от самолетоносача, пуснат на вода в последните дни на СССР. На за разлика от неговите американски, френски, британски и италиански аналози той никога не е бил използван в битка. Това е на път да се промени. Вероятно до не-повече от две седмици намиращите се на борда му самолети "Су-33" и "МиГ-29" ще нанасят удари в центъра на Алепо и други части на Сирия.

От една страна, Кремъл няма специална необходимост да използва самолети с палубно базиране. Ако искаше да увеличи броя на самолетите, действащи над Сирия, тя можеше просто да изпрати повече самолети с наземно базиране на летищата на сирийския президент Башар Асад.

Изпращането на самолетоносач и ескортиращите го кораби в голяма степен е много по-скъп и сложен начин да се постигне същата цел. Нито е лишено от риск - в миналото руски бойни кораби често са показвали склонност да се развалят и нерядко са пътували със собствени океански влекачи.

Москва явно иска да покаже, че може да съперничи с Вашингтон, като изпраща бойна група на хиляди километри разстояние, а след това да поддържа военна активност в продължение на седмици или месеци - упражнение, което ще изтъкне възобновения военен капацитет на Русия. Това още повече ще затрудни политическите сметки на САЩ и другите, когато става дума за намиране на пробив в Сирия. И, разбира се, това предлага прекрасна възможност да се припомни на редица страни от Северна Европа, че Москва не може да бъде пренебрегвана.

При предишните си преминавания през Северно море самолетоносачът умишлено извърши маневри със самолети край норвежки петролни платформи - акт на сплашване, който принуди намиращите се наблизо цивилни хеликоптери да се приземят. Този път се говореше, че самолетоносачът може да извърши маневри с бомбардировки в международни води северно от Шотландия.

Бойни кораби на британския Кралски флот ще се залепят за руснаците, докато те преминават покрай брега и през Ламанша. Тази стъпка вероятно ще привлече голямо внимание от медиите и от двете страни.

Висшите командири на руския флот ще се надяват, че това разгръщане засилва позициите им в противопоставянето между различните родове войски. Досега по-голямата част от славата при последните военни кампании - в Украйна през последните 2 години, Грузия през 2008 г., Чечня, а сега и Сирия - обраха сухопътните и военновъздушните сили. Сега моряците могат да покажат какво могат, както и да отработят необходимите навици и технически възможности за подобряване на ударните възможности на самолетоносача.

Президентът Путин на борда на самолетоносача.

Понеже Русия поддържа постоянно военноморско присъствие край Сирия от 2013 г., САЩ и съюзниците им внимателно наблюдават какво точно обновеният руски флот може и не може да прави. Китай също без съмнение би бил заинтересован. Първият му самолетоносач - "Ляонин", някога бе съветският "Варяг", близнак на "Кузнецов".

И Москва, и Пекин задействаха значителни средства за създаване на оръжие, което би могло да унищожи американски самолетоносачи. Всщност разработването на такава технология поне бе също толкова важно, колкото да задействат собствените си самолетоносачи. Американски представители обаче казват, че последното поколение от противолодъчните и крилатите ракети остава в голяма степен недоказано.

САЩ и съюзниците им имат свои собствени инструменти за унищожаването на вражески самолетоносачи и с десетилетия по-дълга практика за прилагане на такава тактика. Американският флот може да е разпръснат по цялото земно кълбо, но въпреки това може да събере достатъчно бойна мощ - било с подводници, било с бойни кораби или самолети с наземно базиране, които да свършат работата.

Това няма да е лесно. Главната задача на бойната група на "Кузнецов" може да бъде поразяването на наземни цели в Сирия, но тя е относително способна да се защити и срещу морски неприятели. Твърди се също, че самолетоносачът превозва до десет противолодъчни хеликоптера, което много ще затрудни всякакви подводници от НАТО да се промъкнат наблизо. Според руските медии в групата влиза също бойният крайцер "Петър Велики", както и два разрушителя. Те също могат да бъдат потопени, но със сигурност ще повлекат на дъното със себе си бойни кораби на НАТО.

За руските моряци ударните операции от борда на самолетоносача може да са нещо ново, но техният флот е и единственият, използвал противолодъчни ракети, след като Великобритания води войната за Фолклендските острови през 1982 г. Смята се, че по време на войната с Грузия през 2008 г. група руски бойни кораби и техни грузински противници са водили кратка, но кръвопролитна битка, чиито подробности остават в голяма степен неясни. Това, което обаче е ясно, е, че жертвите и от двете страни са многобройни - поне по отношение на броя участвали в боя малки кораби.

Всичко това ни препраща към битките на сушата, които са важни за бъдещето на Сирия като цяло и специално за Алепо. САЩ вече знаят, че за спирането на атаките на руските и сирийските сили може да се наложи военна намеса - поне свалянето на няколко самолета или вземането на мушка на военновъздушни бази.

Това вече може да означава разрушителна битка край брега с гордостта на руския флот. Поради което, разбира се, почти със сигурност то няма да се случи при тази или следващата администрация.

Извършването на удари от борда на руски самолетоносач в Средиземно море не само утвърждава мощта на Москва, но усложнява още повече световната геополитика. И точно това иска Владимир Путин.

----

* Коментарът е публикуван в сайта на Ройтерс. Негов автор е Питър Апс - наблюдател на агенцията по въпросите на световната политика. Преводът е на Клуб Z.