Две кредитни институции останаха кандидати за придобиване на 100% от капитала на търговска банка „Виктория”. Това са Българо-американска кредитна банка (БАКБ) на Цветелина Бориславова и Търговска банка Д на Фуат Гювен.

Двете банки са поканени за следващия етап на процедурата по продажба, гласи официално съобщение от „Виктория”, която е 100% собственост на фалиралата КТБ. Процедурата се организира от синдиците на КТБ, а консултант по продажбата е „АФА” ООД.

Кандидатите за банка „Виктория” имаха срок до 16 септември да подадат писма за интерес. Намерения заявиха 8 участника: БАКБ, Търговска банка Д, Инвестбанк, БТК, „Транзакт Юръп холдингс”, концорциум между „Лев инс” и „Керблер холдинг”, консорциум между „Евро-финанс” и Hanson holdings-Люксембург, и египетският Zagloul holdings.

След това е извършен анализ и оценка на постъпилите писма за интерес, на предоставената съпътстваща информация и на профилите на потенциалните инвеститори. Проведени са допълнителни консултации с БНБ като надзорен орган и са отправени поканите за следващия етап.

По неофициална информация повечето кандидати са отпаднали, тъй като нямат опит в банковото дело (бел. ред. - информация за това се изискваше в писмата за интерес). В тази група са и българските участници - БТК на Спас Русев, „Лев инс”, свързана с Алексей Петров, и „Евро-финанс”, които са част от групата „Еврохолд”. Така изборът е бил между БАКБ, Търговска банка Д и Инвестбанк. Институцията с основен собственик Петя Славова обаче не се представи добре при прегледа на качеството на активите и стрес тестовете. Това е повлияло Инвестбанк да не бъде включена в следващия етап.

Сега предстои БАКБ и Търговска банка Д да подадат необвързващи оферти, а третият етап ще се състои от дю дилиджънс и подаване на обвързващи предложения.

Банка „Виктория” има пълен банков лиценз, членство във "Виза интернешънъл", оперативна и IT инфраструктурна обезпеченост на дейността, консервативно провизиран кредитен портфейл, оптимизирана клонова мрежа и персонал. Към 30 юни 2016 г. активите й са 137,3 млн. лв., пасивите – 95,4 млн. лв., а собственият капитал – 41,8 млн. лв.