Как БДЖ чества 150-ата годишнина от пускането на първата железопътна линия в България? С ретро влак. 

Снимки БГНЕС

Атракционната композиция тръгна тази сутрин в 8,30 ч от Варна в посока Русе. Специалният влак ще спира на гарите на всички общини по своя маршрут, докато стигне целта - дунавския град.

Германският парен локомотив от 1942 г. е единственият запазен в състава на БДЖ от този вид. 

Влаковата композиция е теглена от парен локомотив, произведен през 1942 г. във фабрика „Henschell – Kassel”, Германия. През 1976 г. локомотивът е бракуван. Но е запазен от БДЖ, а през 2011 г. е реставриран за забавни пътувания. 

Деца в парадни униформи изпратиха атракционния влак по пътя му към Русе с музика.

В състава на атракционния влак по случай годишнината на БДЖ е включен и вагон от от царската композиция на Цар Борис III „Корона експрес”.

Ходовата част на стария влак отблизо.

Добрата новина е, че още има машинисти, които могат да подкарат парен локомотив от 1942 г., за да се осъществи празничното пътуване.

Честит рожден ден на железопътния транспорт у нас. Да се надяваме, че някога БДЖ ще чества празници с нови технологии. Не, че ретрото не е шик...

Оказа се, че тържеството на БДЖ не мина без да бъде употребено политически. От щаба на кандидат-президентката на ГЕРБ Цецка Цачева разпространиха снимки как е била гост на рождения ден на първата железопътна линия, заедно с вицето си Пламен Манушев и с Цветан Цветанов и дори е говорила пред хората за постиженията на партията й във Варна...