„От АБВ предупреждаваме от над 2 години, че България трябва да е почтена към партньорите от ЕС, както и към бежанците. За съжаление две поредни правителства не желаят да направят анализа, за който им казвахме, че е нужен. Нещо повече, те съучастват в призивите: „Добре дошли! Елате, ние ви чакаме и т.н.“. Към бежанците, безспорно трябва да проявяваме съчувствие и солидарност. Но с тях видимо идват десетки хиляди афганци, хора, които нямат нищо общо с онези, които бягат от огъня на войната“.

Това заяви заместник-председателят на ПП АБВ Румен Петков в ефира на „Нова телевизия“.

„Първо, европейските лидери в Брюксел отчетоха голям успех в овладяването на потока от бежанци. Ако ние сме съпричастни към подобна позиция, то нашият премиер е трябвало да я каже там публично. А той заяви, че сме изправени пред заплаха. За да се направи такава оценка и да се обяви второ ниво на опасност означава, че ние би трябвало да сме получили такава информация най-малкото от турските служби. Иначе, щом толкова се боим, защо превантивно не затворим и летищата, тъй като и от там могат да нахлуват бежанци?! Или пък да затворим и Черноморието и Дунав, защото влизаха и от там“, попита риторично зам.-председателят на ПП АБВ.

Той бе категоричен, че подхода на правителството не неправилен: „Когато информираш обществото казваш, че разполагаш със сведение от партньорски служби за ситуацията, затова ние превантивно вземаме мерки. Но не може сутринта европейските лидери да кажат, че са овладели процеса, а вечерта той да обяви второ ниво на опасност. Всичко това означава само, че Борисов е в дисонанс с компанията, наречена ЕС“.

“Правителството трябва да е изключително внимателно не само в тези условия. Смятам, че то можеше да наеме бивши служители на МВР – хора с опит и познания как се действа в такива случаи - заяви още зам.-председателят на АБВ. - Ние от АБВ алармираме, че т.нар. „оградително съоръжение“ се строи със смущаващо бавни темпове и на незнайно какви цени. Поради това, че правителството абдикира от задължението си да изгради това съоръжение и го хвърли на областните управи, там имаме от 300 м до 3 км. полоса между самата граница и въпросното строително пособие. В голямата си част тази полоса е горски масив и логично гранична полиция иска той да бъде изсечен, за да има добър видеоконтрол. Проблемът е в това, че не е ясно кой извършва тази сеч, какво се прави с дървения материал, какво става с околната среда“.

Румен Петков коментира и промените в Изборния кодекс.

„Промените в ИК в последния момент бих оприличил на изборна перверзия. Само, за да съхраниш правителствения си комфорт, ти си в състояние да покажеш на българския народ, че неговата воля, нагласи и интерес не те интересуват. Квадратчето във вида, в който се прие, е най-малката щета. Не може от една страна да казваш, че задължаваш българския гражданин да излезе да гласува и да не му дадеш правото да заяви: „Тези не ги харесвам“. От друга страна  не може да обявиш, че с това квадратче след вота ще пренапишеш резултата. В момента се прави опит някой да си отчупи от протестния вот на хората“, заяви той и допълни: „Сега ГЕРБ, т.нар. патриотари и реформатори, каквото и да означава това, приемат промени, които е ясно, че КС ще свали. Защото се нарушават равните права на българските граждани и това, което се прави, е обидно за всички“. 

В страни от темата  Румен Петков отговори и на въпроси, свързани с изборната надпревара. По думите му кандидат-президентска двойка Ивайло Калфин и проф. Любомир Халачев  има най-големи възможности и потенциал за растеж.

Помолен да коментира кандидатурата на Пламен Орешарски в президентските избори и подкрепата от ДПС за него, Петков заяви:

„Орешарски не е емоционален в решенията си. Уважавам избора на ДПС, в последните 25 години те са доказали, че не вземат ситуационни решения. Надявам се обаче българите да предпочетат да изберат Ивайло Калфин и проф. Халачев да управляват президентската институция“. 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ