Макар и сред учредителите на Лигата на справедливостта, Жената чудо среща съпротива във вътрешността на ООН. Повече от 1200 души от състава на организацията са подписали онлайн петиция, която призовава генералния секретар Бан Ки-мун, отявлен феминист, да преосмисли назначаването на измисления супергерой като посланик за подобряването на положението на жените и момичетата.

Според петицията „бяла жена с едър бюст и невъзможни пропорции, облечена оскъдно в разголващ костюм с мотиви от американския флаг и високи до коленете ботуши“ не е подходящ говорител за половото равенство в Обединените нации, съобщава „Ню Йорк Таймс“.

В частни разговори някои от членовете на ООН са изразили притеснение за избора на комиксовата героиня. Официално, лидерите описват решението като креативен начин да се достигне до по-млада публика, предвид предстоящия нов холивудски филм с участието на Гал Гадот като Жената чудо.

Актрисите Линда Картър и Гал Гадот - и двете играли Жената чудо, позират на церемонията по обявяването на героинята за посланик на ООН.

Въпреки петицията и мълчаливия протест на служители, на церемония в петък Жената чудо бе обявена за посланик на ООН. Тази година героинята навършва 75 години – което всъщност я прави с 4 г. по-възрастна от самата организация.

Протестът в залата на церемонията започна в самото начало на събитието, когато недоволните се изправиха, обърнаха гръб на сцената и вдигнаха юмруци. Малко по-късно и те излязоха от помещението, като останаха само три жени, които да говорят за предприетите действия, предава „Гардиън“.

Те не са възнамерявали да коментират пред медии, но пред изданието едната, пожелала анонимност, е заявила, че „предпочита за ролята на посланик да бъде избрана реална личност“.

Протестът в залата на церемонията започна в самото начало на събитието, когато недоволните се изправиха, обърнаха гръб на сцената и вдигнаха юмруци. 

Друг протест имаше и в лобито за посетители в ООН. Според Си Би Ес около 100-ина служители в организацията са направили демонстрация с плакати с текстове „Аз не съм талисман“ и „Да бъдем истински“.

„Гардиън“ подчертава, че ООН наскоро е срещнала неодобрение за избора си на Антонио Гутереш - бившия португалски премиер, за следващ генерален секретар, вместо жена кандидат. Както е известно, две от номинациите бяха за българки – на Ирина Бокова и на Кристалина Георгиева.

Жената чудо няма да е първият случай, в който измислен герой става почетен посланик на ООН. Мечо Пух бе такъв за Международния ден на приятелството, а един от персонажите в „Ядосани птици“ – за Деня на щастието. През 2009-а пък Менче-Звънче от „Питър Пан“ бе провъзгласена за „почетен посланик на екологията“.

"Площад Славейков"