БРЮКСЕЛ - Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) и Либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) все още не потвърждават, че евродепутатите от българската партия „България без цензура“ ще се присъединят към някоя от техните групи.

Това обясниха говорителите им пред Клуб Z тази сутрин. 

„Политика на групата е да не даваме информация за дискусиите, които може да имаме с потенциални нови партньори“, каза говорителят на ЕКР Джеймс Холтъм. „Ако и когато получим официална молба (за членство – б.а.) от партията „България без цензура“, ще се радвам да Ви известя.“

Бюрото на групата трябва да разгледа евентуалната молба и да направи препоръка към членовете й, които да гласуват, поясни Холтъм.

Говорителят на либералите Нийл Корлет беше по-лаконичен. Той потвърди, че вчера лидерът на групата на АЛДЕ Ги Верхофстадт е приел Бареков  по негова молба

„Мога да потвъдя, че се срещнаха, но нищо повече от това“, каза той.

И двете групи са на лов за нови членове, за да увеличат относителното си тегло при преговорите за подялба на постовете в парламента.

Либералите останаха третата по големина група с 59 депутати при 83 в предишния парламент. Консерваторите и реформистите са пети с 46 места при 57 преди.

Потенциалните попълнения могат да дойдат от други партии или от новоизбраните и още нерегистрирани 59 депутати.
Четирима от тях, от чешката центристка партия ДА, вчера се присъединиха към АЛДЕ. Тази група обаче загуби шестима румънци от Националлибералната партия, които отидоха в най-голямата група – на Европейската народна партия (221 места).

Според Корлет решението им не е окончателно, защото трябва да го потвърди партиен конгрес на 28 юни в Румъния. Но според говорител от ЕНП те вече са подписали декларации за членство в групата на ЕНП и няма връщане назад.