„Как да мислим за Одрин по различен начин от този за Солун и Кърджали? Как да приемем, че не са свързани Газиантеп и Алепо, Мардин и Асеки, Сиирт и Мосул? Възможно ли е да мислим различно за Газиантеп и Алепо, Ризе и Батуми, Бурса и Скопие?“

Това е казал снощи президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган при откриването на образователен център в Бурса, предаде кореспондент на БГНЕС.

Това е второ подобно изказване на Ердоган в рамките на седмица. В Истанбул той говори за „Националния договор“ от 1920 г., според който юридическият статут на Западна Тракия трябва да се определи „в резултат на свободно проведен референдум“.

Някои историци смятат, че границите по „Националния договор“ включват също Кипър, Алепо, Мосул, Ербил, Киркук, Батуми, Солун, Кърджали, Варна и егейските острови,“ каза тогава Ердоган и това предизвика остра реакция от Гърция.

Снощи в Бурса той е доизяснил позицията си: „Днес, ако ние споменем Сирия, Ирак, Крим, Западна Тракия, Босна, определени хора ни гледат така, сякаш сме извънземни пришълци. И даже отиват по-напред в невежеството си с въпроса „Каква е връзката на Турция със Сирия, Ирак или Босна?“.

Ние не говорим за други светове, тези географски територии са парчета от нашата душа“, е казал Ердоган.

Президентът на Турция е уточнил, че „физически тези градове са в границите на други държави, но границите на сърцето ни са широки и обхващат и тях“.

„Ние уважаваме границите на всички страни и нямаме ни най-малък проблем със суверенитета им. Наша грижа обаче са защитата и опазването на живеещите в тях наши братя и културно-историческото наследство. Защото във всяко кътче от тази география има следи от стъпките на нашите предци, проливали кръвта си там, там са и гробовете им. По земите на 30 държави ние имаме нашите герои и мъченици. Всичко това може ли да бъде откъснато от нас?“, запитал Ердоган.

Турският президент е допълнил още, че турците „сме приели доброволно настоящите граници на държавата ни“. Дотук се било стигнало „след дългите времена на постоянни войни и нуждата от кратка пауза е довела до тези последици“.

„Ето това ние не можем да приемем, няма такова нещо. Сега е наложително да се откажем от тази фалшива история и възприемането на цивилизацията“, е казал Реджеп Ердоган.