Краткото дремване „по никое време“ притежава изключителен ефект. Изследване на Дюселдофския университет показва, че дори съвсем краткотраен сън помага на паметта. Друго изследване, осъществено от НАСА с пилоти, води до извода, че къса почивка може да подобри работата, рефлексите и настроението. Двайсетинаминутна дрямка многократно подобрява резултатите на пилотите, отбелязва „Гардиън“.

Късият сън е изключително важен за пилотите на дълги разстояния – единият си почива, докато другият управлява машината. След това се сменят и току-що отдъхналият се ползва от предимствата на подобрени рефлекси и цялостна готовност за реакция. При атлетите половин час почивка също има практически позитивен резултат.

Преди да пробвате тонизиращата трийсетминутна дрямка, можете да ударите едно бързо еспресо – ефектът му ще се усети чак при събуждането ви. Разбира се, това важи само в случай, че не прекалявате с кофеина. Ако е така, опитайте половинчасово отпускане и без кафе.

При тренировките на „Манчестър Юнайтед“ треньорът сър Алекс Фъргюсън и физиотерапевтът Роб Суайър въвеждат подобни кратки почивки в иначе интензивната програма на футболистите. Стаята за отдих е съвсем обикновена, в нея няма записи на успокояващи звуци, нито ароматични масла, но върши работа. Всички в отбора са доволни от резултатите.

Истината е, че може да се дремне навсякъде, стига да е удобно – дори в някой офис или на пейка в парка, когато времето го позволява. Някои хора задрямват по-лесно от други, а има и сънливци, които ще спят часове наред, което не е идеята на енергизиращата дрямка. Може би най-добрият вариант е човек просто да се отпусне за малко – нито напълно заспал, нито изцяло буден, просто за да се освежи и да не мисли за нищо. В края на краищата, средиземноморската сиеста и индийската медитация имат един и същ ефект.

След дрямката са нужни няколко минути за разсънване и глътка вода. Излизането на светло или включването на лампите също позволява човек да дойде на себе си и да се заеме отново с работата за остатъка от деня.

Площад Славейков