"ГЕРБ и ДПС никога не могат да управляват заедно. Сложете това в началото, в средата и в края на изречението, което ще кажа."

Това заяви днес премиерът Бойко Борисов пред Нова телевизия в коментар за думите му от миналата седмица, че би подкрепил този, който дава излаз към властта.

"Съжалявам, мислех, че имате по-дълбок анализ. Хубаво е, когато говорите, да ме гледате. Нека го обясня по-простичко, за да разберете. ГЕРБ и ДПС нито в краткосрочен, нито в дългосрочен план могат да управляват заедно. Заявили сме го не 1,2,3,5 пъти. Бил съм благодарен за тези 5,6,7 случая, когато са ни подкрепяли за закон. Когато нашите партньори от Реформаторския блок са недисциплинирани и все не обичат да ходят на работа, сме поддържали кворум", каза Борисов.

За ДПС и Ахмед Доган

"Знаете, че съм от "Реал" (Мадрид), но Меси е гениален. Доган прави с българските политици това, което прави Меси в "Барселона". Ахмед Доган финтира българските политици. ГЕРБ е единствената партия, която не е влязла в тази игра. Ако има нещо за българския народ, което да бъде противно, това бе моделът „Орешарски”. Какво направи Доган - изкара го за кандидат-президент, ще преброи колко гласа има. Той познава прекрасно народопсихологията на българина. ГЕРБ няма да приеме тези гласове, сега топката е при БСП“, заяви Борисов.

След това обясни, че чрез президентските избори ДПС се опитва да влезе в изпълнителната власт.

"Преди седмица-две говорих с Мустафа Карадайъ, исках да знам какво ще правят, искат ли да участват във властта. Те искат да участват във властта през парадния вход. Ако Румен Радев вземе гласовете на ДПС, ще бъде като Орешарски - зависим от тях".

Борисов смята, че след това те ще си назначат и премиер като Орешарски - зависим от тях. "ДПС познава тези, от които зависи Радев да стане Орешарски №2. Неслучайно и Бареков го прибраха пак да обиколи студията. Неуспешно, но той продължава да е в тази схема”, добави премиерът.

„Ние няма да се борим за гласовете на ДПС. Този, който ги вземе, трябва да обещае, че ще управлява заедно с тях. Те са го заявили много ясно на висок глас. Ако не победим, следващият сценарий е отново моделът „Орешарски” с друг премиер. А може и самият Орешарски да се върне за премиер на новата коалиция”, заяви още Борисов.

Според Борисов "няма нищо по-лошо от непоискано добро". Такава била прибързаната подкрепа на ДОСТ на Лютви Местан. Тя била непремерен ход.

За реформаторите

Най-добре било да има общ десен кандидат:

„Направих всичко възможно - Ненчев ми е свидетел - да имаме единен кандидат. С Ненчев говорихме, че от ГЕРБ можем да дадем кандидат-президент, а те - вицепрезидент. Той ми каза, че всички са съгласни, но - "понеже Радан и Атанасов искат лично да им се обадиш и да им предложиш, моля те, обади им се". Обадих се първо на Атанасов - "Добър ден, искате ли, добре, има хляб в тази работа, добре". После на Радан. Ама той в Австрия с кемперчето си прави екскурзия - "Радане, искаш ли, искам, ама сега съм зает, ще си дойда в сряда, като дойда, ще се обадя, вечерта ще се видим, има хляб в тази работа." И аз си мисля, че дийствително става. Обаче в сряда сутрин и вечер като време, образно казано, гледам пресконференция някаква - Атанасов и Радан Кънев обясняват как по-лошо от ГЕРБ няма. Канцелирах срещата и приключих.“

Разговорът в студиото, нямаше как да подмина и израза "Бай Х**", който Радан Кънев използва по адрес на Борисов миналата седмица. Водещата тактично го спомена като "Бай Кой" и попита премиера сърди ли се за тези думи.

"Бай Кой?" Не виждам лошо в репликата "Бай Кой". Аз се шегувам. Защото с такъв човек можеш само да се шегуваш и да го убиваш с мълчание. Без коментар. Какво да му кажа?", попита премиерът.

Водещите му припомниха, че контекстът бил друг, и, че е имало обвинения за стила му на комуникация с тези хора.

"Това е лъжа. Защо не кажат така министрите? Те толкова комфортно са работили с мен, в толкова приятелска и дружеска атмосфера. С нито един нямаме нито един спор до този момент. Всички са го декларирали многократно", отговори Борисов.

И изтъкна, че вярва в хората.

"С Реформаторския блок е лошо, но без тях е още по-лошо", каза обаче Борисов.

Така той отговори на въпроса дали търси ли си ГЕРБ нови партньори за управляващата коалиция.

"В момента най-доброто е този парламент да изкара мандата си. Затова имам призив към БСП - да не разклатят държавата в началото на следващата година. Те все още не са готови. Слаби са, нямат кадри, а и хората не са забравили золумите, които направиха", каза министър-председателят.

Премиерът оцени много високо настоящия президент Росен Плевнелиев. И сподели, че имали "мъжки" разговор, в който Плевнелиев му казал, че не иска да се кандидатира заради лични проблеми, че не се чувства готов за втори мандат. Иначе той имал много добри постижения. Измъкнал България от международната изолация, в която изпаднала "заради всякакви шлемове - големи и малки", които всички сега плащаме.

Плевнелиев направил само една грешка към ГЕРб, за която Борисов му се обадил. Това станало, когато казал, че без ГЕРБ щял да вземе повече гласове. Не било честно към партията, която му платила цялата кампания.

За парите и социолозите

Социологическите агенции работят за пари, смята още Борисов. Така той коментира факта, че според повечето проучвания има драматична близост между Румен Радев и Цецка Цачева за първия тур на президентските избори на 6 ноември.

„Не ги гледайте изследванията, защото и социологическите агенции работят за пари, така че който им поръчва такива резултати, ги дават. Аз вярвам само на една, според която се очаква добра избирателна активност и българите ще изберат добър президент”, каза Борисов.

Водещите го попитаха не е ли рискувал прекалено, като се е зарекъл да подаде оставка, ако кандидатката на ГЕРБ не спечели изборите.

"Това е почтена позиция. Ако не си първа политическа сила, нямаш претенциите да управляваш. Видяхте експеримента "Орешарски" докъде доведе - втората сила се съюзи с третата, четвъртата. Не смятам да подавам оставка. Смятам, че Цачева ще даде по-добър резултат", добави премиерът.

"Познавам всички кандидати. Горе-долу с всички съм работил. Едни са ми били заместници, други - министри, трети - командващи даден вид въенновъздушни сили. Просто Цачева е класи над тях", допълни той.

За  Цветан Василев и Делян Пеевски

Интервюто на Цветан Василев пред в. "Капитал" е опит на групата на Иво Прокопиев да дискредитира ГЕРБ, твърди още премиерът.

"Това е най-добрата партия, затова. Прокопиев навремето идваше да се оплаква при мен, че Цветан Василев иска да го убива. Искаше помощ. А сега му пуска интервю след интервю. Той мисли, че аз съм забравил. Не съм се оцапал с тях", каза Борисов.

Той припомни, че "Булгартабак" е продаден по времето на Трайчо Трайков като министър.

"Продаде го Сити банк - американска банка. Взеха се 110 милиона евро. БТК стана изцяло частна. Продажбата се извършваше в Люксембург между частници. Мадлин Олбрайт (бивш държавен секретар на САЩ - б.р.) ми се обаждаше, искаше да говорим по тази тема, защото имаше много кандидати. Отказвал съм на всички да говоря дори за "Виваком". Отказал съм на всички компании, които искаха среща. Пеевски няма нищо общо с управлението на ГЕРБ. Докато кръгът "Капитал" е имал нещо общо. Те са ми предложили 5-6 министри в първия кабинет, докато ги видя какви са и да ги изгоня. Защото не ме питате за Прокопиев, а все за Пеевски. Единият е влиял на БСП във властта, другият влияеше на мен в началото. Доведоха министри, ставаха, взех ги. Тия, които не ставаха, ги махнах".

В първия кабинет "Борисов" министрите на Прокопиев били Симеон Дянков, Трайчо Трайков, Росен Плевнелиев, Нона Караджова. Във втория кабинет всички са на ГЕРБ, добави премиерът.

И завърши темата с думите:

"ГЕРБ са независими. Над мен няма никой, над ГЕРБ няма никой."

За "двете каки"

Борисов коментира и записите на разговорите между съдийките Румяна Ченалова и Владимира Янева, разпространявани от сайта "Биволъ".

"Те имат едно студио, което е както днес - снимаме днешния разговор, пускат го. След една седмица - снимат следващия разговор. Пускат го. И си вкарват една или друга случка."

На въпроса трябва ли да бъде проверено съдържанието на разговорите премиерът даде следния отговор:

"Не, защото това са врачки и махленски клюки. Какво да проверят? Искате ли вие сега да се съберем да си говорим нещо, а след това да накараме други хора да проверят защо сме си го говорили."

И допълни:

"За мен важният успех е, че двете не са в съдебната система. Защото от това, което чувам, те не са били за там."

Борисов нападна водещите, които му припомниха, че в тези разговори става дума за задкулисни отношения, че той може да казва на главния прокурор кого да се опраска.

"Три пъти ви казвам, че това е лъжа, говорете си. Коментирал съм го поне 100 пъти. Това, че не сте го слушали, не искате или са ви казали пак да ме питате... Нямам нищо общо нито с Ченалова, нито с Янева."