В битката за Белия дом Доналд Тръмп изостава. Хилъри Клинтън има големи предимства – финансови и силна подкрепа на влиятелни привърженици. Това не е твърдение на екипа на Клинтън, а изненадващо признание на мениджърката на предизборната кампания на Тръмп Келиан Конуей,  направено пред тв NBC.

Конуей изброи предимства на кандидатката на демократите за президент. В нейната кампания са се включили не само съпругът й, бившият президент на САЩ Бил Клинтън, а също сегашният държавен глава Барак Обама, първата дама Мишел Обама и вицепрезидентът Джо Байдън.

“Всички те са далеч по-известни, отколкото може да се надява за себе си самата Хилъри Клинтън”, заяви пред камерата Конуей.

Освен тази решителна подкрепа “военната каса” на Хилъри (разбирай за битки по време на кампанията) била препълнена. Така г-жа Клинтън безпроблемно финансирала рекламни клипове по телевизионни канали. Повечето от тази реклама залагала на негативното, насочена била към “унищожаване на личности”. Конуей използва дори термина “помийна яма”.

Същевременно Келиан Конуей демонстрира увереност, че битката за Белия дом още не е решена. Имало реална надежда Доналд Тръмп да привлече гласовете на все още колебаещи се избиратели и да излезе победител на 8 ноември т. г. :

“Знаем, че можем да спечелим вота.”

Междувременно в свое публицистично предаване тв CNN акцентира върху “огромното въодушевление”, което предизвиквали публичните прояви и речи на Тръмп: “Не е налице чувството, че всичко относно изхода на изборите е решено.”

Вярно е, че не може да се твърди за предрешени избори. Социологически проучвания обаче сочат, че Хилъри Клинтън има значителна преднина пред Доналд Тръмп.

Според последното проучване, направено по поръчка на тв ABC News и оповестено вчера, Клинтън има завидната преднина пред Тръмп с цели 12 пункта. 50 на сто от запитаните са били категорични, че ще дадат гласа си за кандидатката на демократите, докато за републиканеца Тръмп са се обявили 38 на сто.

Това е най-добрият резултат за Клинтън от началото на предизборната кампания и най-лошият за Тръмп. Той има преднина единствено при белите избиратели – 47 на сто срещу 44 на сто за Хилъри. Тя обаче има подкрепата на 55 на сто сред жените, докато едва 35 на сто от нежния пол са се обявили за Тръмп. Клинтън води и при мъжете – 44 на сто срещу 41 на сто за съперника й.