Най-голямата в света колекция от ръкописи и рисунки на Джон Ленън бе продадена за почти $3 милиона в търг на Sotheby`s в Ню Йорк.

На аукциона бяха предложени оригинали на абсурдни разкази и стихотворения, както и рисунки с молив на един от най-великите световни музиканти и лидер на "Бийтълс", който загина пред декември 1980 г. от куршум на откачен фен пред дома си в Ню Йорк. Повечето от работите на Джон вече са публикувани в две от книгите му приживе - "Пиша както се пише" (1964) и "Испанец на работата".

Ръкописите и рисунките бяха обединени в 89 части. Всички бяха продадени, като повечето надвишиха първоначалната цена, на която бяха предложени. Аукционът бе посветен на 50-годишнината от първото турне на The Beatles в Щатите, състояло се пред февруари 1964 г.

"За първи път тази година на нюйоркския аукцион на Sotheby`s бяха продадени абсолютно всички експонати, без изключение. Това значи, че хумористичните стихове и смешните рисунки на Ленън са популярни и половин век след публикуването им", отбеляза зам.-директорът на отдела за книги и ръкописи на Sotheby`s Гейбриъл Хитън.

Най-скъп експонат се оказа разказът "Необятновено произшествие с мис Ан Дафилд" от втората книга на Джон. Той бе продаден за $209 хиляди, докато организаторите разчитаха на не повече от $50-70 хиляди. Този 9-страничен разказ, представляващ пародия на Шерлок Холмс, е написан от музиканта през 1964 г. и е най-дългото прозаическо произведение на Ленън.

Най-скъпата рисунка стана "Четириокият китарист", продадена за $109 хиляди при оценка $15-25 хиляди. Рисунката на момче с 6 птици, използвана за обложка на сингъла "Свободен като птица" беше купен за $27,5 хиляди. Песента е написана от Ленън през 1977 г., но излезе чак през 1995 г. - 25 години след разпадането на "Бийтълс" и 15 години след смъртта на Джон. 

Оригиналният лист на хумористичната поема "Дебел къдрав папагал" пък бе продаден за $143 хиляди - повече от 4 пъти повече от оценъчната стойност.

От аукционната къща напомниха, че Джон е не само голям музикант, но и е учил живопис 2 години в Ливърпулската школа по изкуствата. През това време той издавал ръкописно списание, което илюстрирал собственоръчно, а в първите години на The Beatles е писал статии за ливърпулски музикални издания. Двете му книги през 1964-а и 1965-а пък веднага предизвикват възторжени отзиви на критиката, а читателите сравняват Ленън с Луис Карол.