Новият главен архитект на София Здравко Здравков даде зелена светлина за изграждане на 202-метров небостъргач. Разрешението за строеж е подписано на 30 август т.г. и е влязло в сила преди дни – на 13 октомври.

Става въпрос за кулата „Скай форт” с подземни паркинги.

Офис билдингът ще се намира на бул. „Цариградско шосе” срещу „Интер експо център”, в близост до сегашния първенец на София по показател „височина” – 126-метровият „Капитал форт”.

„Скай форт” ще има 47 надземни нива. Офисите ще заемат 36 етажа. На последните нива ще има панорамен ресторант, а над него се предвижда интересна атракция – площадка за наблюдение. Паркоместата за служителите и гостите ще заемат три подземни нива.

След завършването на офис площите, там ще работят близо 4500 души.

„Скай форт и „Капитал форт” са част от бъдещ ансамбъл от три високи тела, обединени в един бизнес комплекс. Последната сграда се казва „Ийст форт” и се очаква да се издигне на 79,5 м над земята (бел. ред. – разрешение за строеж за нея няма).

Инвеститор в целия комплекс е строително-предприемаческата компания „Форт Нокс”, изградила преди години редица ваканционни комплекси по Черноморието.

За изграждането на „Скай форт” са получени положителни становища от РИОСВ-София и от Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация” (небостъргачът ще се намира на 4 км от летище София). Инвеститорът е платил 642 088 лв. такса за разрешението – една от най-големите суми за строителство, които са постъпили тази година в Столична община.

Панорамната площадка ще е на близо 190 м височина.

Арх. Здравко Здравков наследи Петър Диков на един от най-горещите столове в Столична община, от който зависи реализацията на много инвестиционни намерения. Бившият главен архитект на Червен бряг встъпи в длъжност в средата на май т. г. и едва три месеца по-късно с подписа си „счупи рекорда” за най-висока сграда в София. Припомняме, че разрешението за „Капитал форт” бе подписано през януари 2010 г. от Петър Диков.