Силистренското село Сребърна и близкият биосферен резерват, носещ същото име, са изправени пред екологична катастрофа. Причината - канализацията и пречиствателната станция в селището не работят и при порой шахтите може да прелеят, съобщи БНТ.

"При един голям проливен дъжд канализацията се пълни, помпените станции ще се препълнят и водата ще отива директно в резервата", обясни Георги Иванов, кмет на селото.

Канализационната мрежа и пречиствателната станция в Сребърна са построени преди 6 години с пари от бюджета. Сега обаче състоянието им е плачевно - разместени тръби, пропаднали шахти и затлачени участъци.

Близо 700 сгради в селото са свързани с неработещата канализация. Въпреки че има забрана, водата от домакинствата се влива в тръбите и се изпомпва оттам веднъж на две седмици.

"Това е заложена екологична бомба. Опитваме се с министерството на околната среда и водите да решим проблема в най-кратък срок. Лабораторните изследвания не показват нарушения на химическия състав на водата в селото", коментира Емил Гойчев, зам.-кмет на община Силистра.

390 000 лв. ще са необходими за ремонт на тръбите и на част от съоръженията в пречиствателната станция. Общинският бюджет обаче не разполага с тези средства и затова местната власт разчита на държавата.

Още през февруари 2015 г. министърът на околната среда Ивелина Василева обяви, че резерват "Сребърна" е в риск и трябва спешно да бъде спасяван. Тогава тя съобщи, че от години в езерото се изливат отпадни води, заради липсата на пречиствателна станция. Съоръжението имало акт 16, но не било въведено в експлоатация.

Резерватът се намира на 16 км западно от Силистра и на 2 км южно от Дунав. През 1977 г. "Сребърна" е обявен за биосферен резерват от списъка на ЮНЕСКО. През 1983 г. влиза в списъка на паметниците на световното културно наследство и природните забележителности на световната организация.

Резерватът е известен най-вече с птиците на неговата територия - къдроглав пеликан, корморан, ибис, лебед и др.