Бунтът на бежанците от лагера в Харманли вече е потушен. Първоначално размириците, които избухнаха днес, са започнали от едва 10 души, които са се оплакали, че им е мръсно и не им харесва храната, казаха източници на Клуб Z. Излъчените за преговарящи също така са изразили недоволство от баните, качеството на медицинските услуги и др. 

След включването на полицията, откъдето твърдят, че са провели само беседи, протестиращите са нараснали докъм 300 души, а според някои медии броят им е достигнал 1000. Вече с нови искания - не само за битовите условия и храната, а че желаят да ги пуснат да тръгнат към Сърбия.

Според недоволстващите мигранти "беседите" са били свързани с бой.

Сериозните полицейски сили бяха съсредоточени в близкия до турската граница град след подаден сигнал от Държавната агенция по бежанците, предаде БГНЕС по-рано днес. И в момента на място има полиция, тежки камионетки на жандармерията за борба с масовите безредици, както и Гранична полиция, която оказва съдействие. Не е ясно докаго ще останат полицейските сили, които са докарани дори от съседните области. Със сигурност ще нощуват там.

В лагера на посещение бяха областният управител на Хасково Станислав Дечев и заместникът му Валентин Ангелов.

Общият брой на настанените в  регистрационно-приемния център е към 3200 души, съобщава "Дарик".

Преди около месец в медиите се появиха слухове, че на мястото е избухнала краста. Те засега не са потвърдени от официален източник.

Междувременно в Шумен министърът на отбраната Николай Ненчев прогнозира, че е твърде вероятно да се стигне до по-сериозна намеса на българската армия за опазване на южната ни граница от евентуално увеличен бежански поток през Турция.

Той коментира, че работата на военните, които са изпратени да охраняват границата ни с Турция, дава резултат. По думите му за месец и половина те са предотвратили нелегалното влизане на българска територия на около 350 мигранти.