Поредното социологическо изследване увеличава разликата между Цецка Цачева и Румен Радев. 

За кандидата на ГЕРБ за президент Цецка Цачева биха гласували 21,7 на сто от всички анкетирани и 32 на сто от вероятните гласували, а за подкрепения от БСП Румен Радев - 14,8 на сто от всички и 22% от вероятните гласували.

Това показва проучване на Центъра за анализи и маркетинг, представено днес.



Кандидатът на ПФ и "Атака" Красимир Каракачанов би получил 6,4 на сто от всички и 9,1% от вероятните гласували. Кандидатите на АБВ и на Реформаторският блок  Ивайло Калфин - 4,9 на сто от всички и 6,3 на сто от вероятните гласували, Трайчо Трайков - 4,5 на сто от всички и 5,6% от вероятните гласували. 



Веселин Марешки взема 4,2 на сто от всички и 5,3 на сто от вероятните гласували, Татяна Дончева - 3,3 на сто от всички и 4,5 на сто от вероятните гласували, Пламен Орешарски, подкрепен от ДПС - 1,2 на сто от всички и 2,8% от вероятните гласували. 

"Не подкрепям никого" отговарят 6,9 на сто от всички и 5,7 на сто от вероятните гласували. 

Първите три места са безспорни и много трудно могат да настанат размествания, твърди Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг. 

Балотажът сближава силно позициите на Цачева и Радев. За кандидатката на ГЕРБ биха гласували 27,4 на сто от всички анкетирани срещу 25,9 на сто от всички за Радев. Или 43 на сто от вероятните гласували за Цачева срещу 41 на сто от вероятните гласували - за Радев. 

Хората, които не са решила как да гласуват са 10 на сто.

"Това сближаване се получава, защото, с изключение на гласоподавателите за кандидата на РБ - Трайчо Трайков, поведението на гласувалите за останалите кандидати е еднотипно - на втори тур половината няма да гласуват, а от другата половина две трети клонят към Радев, а една трета - към Цачева", разясни Павлов. 

Проучването показва, че 55,2 на сто смятат, че новият президент трябва да бъде мъж, 22 на сто - жена, според 45,4 на сто новият държавен глава трябва да е с евроатлантическа ориентация, а 22,9 на сто - с проруска ориентация, 52,3 на сто смятат, че трябва да е политик с доказан опит, а 32,7 на сто - ново лице.

74,1 на сто знаят, че гласуването е задължително, но само 57% са наясно с последиците от негласуване.

На предстоящия референдум декларират, че ще гласуват със сигурност 57,9 на сто, 25,5 на сто се колебаят, а 13,7 на сто заявяват, че няма да гласуват. 57,1 на сто отговарят, че подкрепят идеята народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура, 43,8 на сто подкрепят въвеждането на задължителното гласуване на избори и референдуми, а 26,4 на сто не го подкрепят. 62,5 на сто подкрепят годишната субсидия, отпускана на партиите и коалициите, да бъде лев на получен действителен глас. 

Проучването на Центъра за анализи и маркетинг е направено сред 1009 души между 15 и 22 октомври 2016 г. Изследването не е финансирано от политическа сила или медия, а е част от собствената изследователска програма на Центъра за анализи и маркетинг.