Шофьорите, пътуващи по магистрала „Хемус“, трябва да се подготвят за сериозни изпитания в следващите месеци. За това предупреди регионалният министър Лиляна Павлова.

„Най-голямото предизвикателство през тази зима ще бъде пътуването по „Хемус“. Поради ремонт на тунелите „Витиня“ и „Ечемишка“, движението сега се осъществява двупосочно в едно платно. А при снегопочистване магистралата ще се затваря изцяло“, съобщи Павлова.

В зависимост от метеорологичните условия е възможно част от камионите да бъдат спирани, докато пътят се обработи, или да бъдат насочвани по обходни маршрути. Определени са и местата за престой на тировете. За пътуващите към София мястото ще е малко преди Ботевград, а за трафика към Правец - преди виадукт „Елешница“.

Алтернативни маршрути за леките коли са пътищата през Петроханския проход и Искърското дефиле, напомниха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Съвместни екипи на пътната агенция и МВР ще пренасочват движението, когато се налага.

От 1 ноември се въвежда зимното поддържане на републиканската пътна мрежа, съобщи Лиляна Павлова. До началото на месеца всички фирми трябва да осигурят необходимите количества химикали и инертни материали, както и да приведат в готовност снегопочистващата техника. За поддържане на пътищата ще се разчита на 3087 машини, като до 1 ноември те трябва да бъдат на линия. Около 60 млн. лв. е ресурсът за зимно поддържане.

Министър Павлова отчете и пътните ремонти, които бяха извършени през тази година с отпуснатите от бюджета допълнителни 145 млн. лв. С тях е подобрено състоянието на над 330 км пътища в Северна и Североизточна България. Общо по различните програми на АПИ са ремонтирани близо 630 км инфраструктура.

Оттук нататък всяка година ще се отделят целево средства за Северна България, тъй като пътната мрежа в тази част е значително по-лоша в сравнение с южната, подчерта регионалният министър.

„Инвестирали сме 400 млн. лв. за ремонти на пътища от всякакъв клас, на тунели и виадукти. Над 15 са ремонтираните малки мостови съоръжения“, поясни министърът.

Нетните приходи от продажба на винетки през 2016 г. са 283 млн. лв., съобщи още Павлова и допълни, че цената на стикерите догодина ще остане без промяна.

„Необходимите средства за поддържане на републиканските пътища в добро състояние са около 800 млн. лв. всяка година. Вложените средства през 2016 г. са недостатъчни, за да може всички ползватели на пътната мрежа да са доволни“, добави инж. Лазар Лазаров, председател на пътната агенция.

Той съобщи, че през тази година с 5 млн. лв. е рехабилитиран Аспаруховият мост във Варна, който не е ремонтиран от 40 години.