Различията между избирателите на Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп са съществени. Те обаче са съгласни по един въпрос - нямат еднакви позиции не само за плановете и политиките, но и за основни факти. Начинът им на възприемане на света е коренно различен, показват изследванията на предпочитанията и нагласите на поддръжниците на двамата кандидатите за президент на САЩ, извършени от института Pew по време на кампанията.

Избирателите на Тръмп са много по-големи песимисти. 81 на сто от тях смятат, че "животът в Америка е много по-лош сега, отколкото преди 50 години". Едва 19 на сто от гласоподавателите на Клинтън са на това мнение. Около една трета от регистрираните избиратели са убедени, че страната не може да реши много от проблемите си. Повече са привържениците на Тръмп - 38% срещу 26% за хората, които се готвят да гласуват за Клинтън.

Привържениците на кандидатката на Демократическата партия приемат много по-лесно увеличаващото се разнообразие в обществото. 72 на сто от тях казват, че нарастващият брой на хората от различни раси, етнически групи и националности прави САЩ по-добро място за живот. По-малко от половината от феновете на Тръмп - около 40% - са съгласни с това твърдение.

В изследване от юли т. г. 78 на сто от избирателите на Клинтън казват, че белите хора се облагодетелстват повече от предимствата в обществото в сравнение с чернокожите. Според 57 на сто "е много по-трудно да бъдеш чернокож, отколкото бял в САЩ". С тези две твърдения се съгласяват съответно едва 24 на сто и 11 на сто от привържениците на милиардера- републиканец.

Имиграцията е централна тема в цялата кампания като по този проблем различията отново са съществени. Много по-често хората, които харесват Клинтън, смятат, че незаконните имигранти са толкова честни и работливи, колкото и американските граждани - 88% от тях (срещу 57% от привържениците на Тръмп). Разминаване има и по другото твърдение, че незаконните имигранти не са по-склонни да извършат престъпления в сравнение с американските граждани (съгласни са 84% от привържениците на Клинтън и 43% от тези на Тръмп). Феновете на милиардера са осем пъти по-склонни от избирателите на Клинтън да одобрят строежа на стена по цялата граница с Мексико.

Различия има и по проблеми на външната политика като свободната търговия и тероризма.

Привържениците на Тръмп много по-често заявяват, че смятат споразуменията за свободна търговия за нещо лошо за САЩ (68% срещу 32% за хората на Клинтън). 68 на сто от тях са убедени, че подобни споразумения ще навредят на тях и техните семейства (само 32% при хората, които ще гласуват за Хилъри).

57 на сто от избирателите на милиардера са на мнение, че държавата трябва да подлага на по-строго наблюдение мюсюлманите, които живеят в САЩ. Съграсни с това са само 14% от феновете на бившия държавен секретар.

Размерът и обхватът на дейност на държавата също е обект на несъгласие.

Привържениците на Клинтън са на мнение, че държавата трябва да помага на американци в нужда, дори и това да означава да задлъжнее повече - 72% срещу само 21% за подкрепящите Тръмп. Те са и по-склонни да смятат, че държавната регулация на бизнеса е нужна, за да се защити общественият интерес. 

Привържениците на Тръмп искат по-малко участие на държавата, която да предлага по-малко услуги. Те много по-често виждат държавата като неефикасна и прахосническа (83% срещу 31% за хората на Клинтън).

И, разбира се, въпросите на половата дискриминация. Над два пъти повече американци, които харесват Клинтън, смятат, че има сериозни препятствия, които затрудняват реализацията на жените в сравнение с привържениците на Тръмп - 72% срещу 31%.