Изпълнителният директор на агенцията за рибарство и аквакултури Янчо Янев е бил задържан при спецакция на прокуратурата и ДАНС снощи. Операцията е проведена в София, Бургас и Ямбол. Заедно с директора са задържани още двама души - служител и друго лице, което прокуратурата отказа да назове засега.

Пред Нова тв говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи, че са направени претърсвания и е иззета документация. Акцията е по разследване на спецзвеното "Антикорупция" за злоупотреби с европейски средства. Според Арнаудова става въпрос за получаване на евросубсидии "въз основа на предоставени неверни сведения" от фирми, които са получавали средствата.

По-късно Арнаудова допълни на извънреден брифинг, че към ранния следобед нямаше обвинения, защото разследващите изчакват да приключат разпитите пред съдия на свидетели.

Янев и другите двама ще бъдат обвинени за представяне на неверни сведения за получаване на евросредства в периода март-октомври 2015г. Еднолично търговско дружество „Капитан Z”, представлявано от Бонка Тодорова, представило неверни сведения пред ИАРА, че има например разрешение за улов на калкан за 2 години. В резултат на всички неверни данни, които са били предоставени от това дружество пред Агенцията, на него е изплатена субсидия общо в размер на 59 972 лв.“, каза Арнаудова.

Инспекторът в ИАРА Златин Георгиев е извършител. Той е бил подпомаган от Петър Генов, който не работи в агенцията, но представлява сдружение с нестопанска цел „Морски звуци“. Третият задържан е изпълнителният директор Янев.

Неверните сведения, според разследващите, е представял Георгиев, подпомаган от Генов пред агенцията, чрез Бонка Тодорова. Тя е тъща на Златин Георгиев и не е съзнавала невярността на данните, доверила се на зет си 100%, допълва БГНЕС.

Той пък преди да стане инспектор е управляващ и представляващ дружеството.

„Със сигурност изпълнителният директор на ИАРА е знаел, че документите, които се представят и заявените сведения, не отговарят на истината“, посочи говорителката на Цацаров.

Разследването има няколко направления. Изискани са всички документи по тази мярка на програмата и ще се прави анализ на всяко едно от лицата, които са получили евросубсидии, стана ясно още.