Главният претендент на опозицията в президентските избори в България обяви, че ще търси по-добри отношения с Русия и вдигане на санкциите на Европейския съюз срещу Москва, от които според него страдат и двете страни.

Бившият командир на военновъздушните сили Румен Радев каза пред „Ройтерс“, че той ще преследва балансирана външна политика, която взима предвид членството на България в НАТО и ЕС, но се опира на националния интерес.

Радев е най-близо в прогнозите след Цецка Цачева, кандидатът на управляващата дясноцентристка партия ГЕРБ за изборите на 6 ноември, припомня агенцията.

"България е член на НАТО и ЕС, това е нашият стратегически избор, който няма алтернатива, но не трябва да гледаме на Русия като на враг“, казва Радев пред „Ройтерс“.

Агенцияга припомня, че БСП е наследник на тоталитарната комунистическа партия, която се стреми да възстанови накърнените исторически връзки с Москва. Партията обвини президента Росен Плевнелиев, че е разделил българите с критикити си срещу Русия заради анексирането на Крим и т.нар. „хибридна война“, която включва кибер атаки и навлизане във въздушното пространство, пише „Ройтерс“.

България, която в миналото бе най-послушният сателит на Съветския съюз, отдавна е аномалия в Европа – страна от ЕС и НАТО, която все още се чувства близка до Русия, продължава кореспонденцията на „Ройтерс“.

„Еврофилията не означава русофобия“, каза Радев. „Антируската риторика носи излишни рискове“.

Санкциите на ЕС срещу Москва заради участието на Русия в конфликта в Украйна ощетиха финансово България, която зависи от Русия в енергетиката и остава популярна дестинация за руските туристи.

"Определено ще работя за вдигане на санкциите. Кризите трябва да се решават с политически, а не с икономически средства“, казва 53-годишният генерал пред „Ройтерс“.

Агенцията припомня още, че българският президент има повече церемониални функции, но резултатът от изборите ще бъде показател за настроенията преди парламентарните избори през 2018 година. Премиерът Бойко Борисов няколко пъти каза, че ще подаде оставка, ако Цачева загуби първия тур.