Калин Капакчиев от ВСС поиска днес свикване на извънреден пленум на Висшия съдебен съвет (ВСС), на който да се обсъди поведението на Димитър Узунов, той да даде отговор за клеветите и уронването на престижа му и евентуално да подаде веднага оставка.

След като миналата седмица Калпакчиев, а после и Лозан Панов поискаха оставката на представляващия заради тайното му посочване кои от ВСС да общуват с проверяващите западни прокурори, Узунов оцеля и при един "вот на недоверие" в четвъртък. След това в петък се появи при Антон Хекимян в бТВ и заяви, че "намерил договор", по който Калпакчиев е взел хонорар от 340 000 лв., и който договор не бил съгласуван с ВСС.

Всъщност още веднага стана ясно, че толкова е цялата сума по договора по Оперативна програма "Добро управление" - тя не е за един човек, а за целия проект, а Калпакчиев дори не е ръководител на проекта, а е Елка Атанасова от прокурорската колегия.

Още на другия ден, след като това стана ясно, Калпакчиев заплаши, че ще съди колегата си във ВСС - нещо невиждано досега във ВСС, въпреки всевъзможните резили, които "Правителството на Темида" генерира...

"Предлагам да се внесе допълнително точка в пленума във връзка с поемане отговорност от негова (на Узунов, б.р.) страна за изречените от него неистини по повод член на ВСС - обяви днес Калпакчиев още преди началото на заседанието на съдийската колегия.

Аз казах – няма да се отметна от думите си: смятам, че въпросът е много сериозен и по никакъв начин не трябва да бъде отминаван несериозно. Тогава когато един член на ВСС - бил той и представляващ, в публично изявление каже неистина, съзнателно, по отношение на факти, които са му известни в служебно качество - това не е само негово отношение лично към мен. Аз не го приемам само така. А към качеството, което заемам.

Подтекстът – самите "факти", които изрежда г-н Узунов в публичните си изяви, всъщност намекват това, че член на ВСС е замесен в корупционни схеми. По договор, който ВСС изпълнява. Това е много сериозно изявление – г-н Узунов трябва да каже тук дали го поддържа – тук пред всички.

Искам публично извинение и поемане на отговроност чрез оставка", завърши Калпакчиев.

На това мнозинството в Съвета, което стои зад Узунов - както и самият представляващ, отговориха с гробовно мълчание.

Той продължи с напомняне, че Етичният кодекс на българските магистрати, който те следят дали се съблюдава от другите, се отнася и за членовете на ВСС - когато съзнателно уронват репутацията на чен на ВСС.

"Защото уронвайки репутацията на един член на ВСС в служебно качество, се уронва репутацията на целия орган. Съзнателното изричане и поддържане на неистини води до този резултат. И тряба да бъде коментиран от всички вас."

На апелите му да се коментира случаят, отсреща се получи пак мълание.

Лозан Панов само отбеляза, че за датата, която Калпакчиев иска свикване на пленум - четвъртък, 27 октомври, така или иначе има предвидено заседание.

Тогава Калпакчиев каза, че си оттегля предложението за извънреден пленум.

"Отсега правя този анонс, това изявление - всеки от вас може да каже какво мисли, Макар и да не е в дневния ред на колегията. Моето мнение е, че този въпрос не трябва да се подмине с мълчание - каза Калпакчиев.

Досга никой не си и позволявал от стоящите на тази маса да напада колегите си с лъжи и клевети. Това е един много недопустим прецедент, който трябва да бъде взет от всеки един под внимание."

Вместо това... на масата продължи гробовното мълчание, а на призива му самият Узунов да обясни, ако иска, той подметна, че това ще стане на пленума в четвъртък.