За превишаване на скоростта с над 50 км/ час глобите се увеличат двойно. Те ще станат 1 000 лв. при каране на превозни средства от обществения транспорт и опасни товари, 700 лева за по-голяма скорост в населени места и 600 лева за нарушението извън населени места. Това предвиждат промените в Закона за движение по пътищата, приети на второ четене в транспортната комисия, които предстои да се разискват в пленарна зала, каза пред БНТ председателят на транспортната комисия Настимир Ананиев.

По думите му, пешеходците на пешеходна пътека трябва да имат правата, от които се ползват на тротоара, но и те, както и шофьорите, имат и задължения.

Той даде пример с Ирландия, където има знак на пешеходните пътеки "Погледни наляво" и "Погледни надясно". До няколко месеца подобни знаци трябва да се поставят и на пешеходните пътеки в България.

Ананиев каза също, че трябва по-ясна нормативна уредба за това как самите пешеходци да сигнализират на водачите на колите намерението си да пресекат пътното платно, за да се спре черната статистика с жертви на пешеходните пътеки.

Над 600 души на седмица се хващат без шофьорски книжки. Това са хора, които може да не я носят, изобщо да не са карали курса и съответно никога да не са придобивали правоспособност или вече да имат много нарушения и от страх да не им се вземе книжката, казват, че нямат такава. За всички тези нарушители ще се прилага дерегистрация на автомобила, което означава сваляне на табелите на място, отписване от системата на МВР на колата и вземане на малкия талон за период от 6 месеца до една година за сметка на собственика.

Същата мярка ще се прилага за шофиране след употреба на наркотици, упойващи вещества и над 0.5 промила алкохол в кръвта, както и за отказ да се тества водачът с техническо средство

Ананиев посочи, че предстои решение изпитите да се правят в Автомобилната администрация, а не в автошколите, след установените случаи на фрапиращи нарушения, както и че ще има строги санкции за купуване на шофьорски книжки.