ПИБ отпусна 24 млн. лв. кредит на веригата за битова техника „Техномаркет България“, чийто мажоритарен собственик е депутатът от ДПС Делян Пеевски. Това става ясно от документи в търговския регистър. Новината съобщи първи в. „Капитал“.

Парите се отпускат под формата на револвираща кредитна линия. Дванайсет милиона лева са за оборотни средства, а останалата половина са банкови гаранции. Годишната лихвата при отпускането на заема е в размер на 7%, което е над средните нива за корпоративни кредити в последните месеци (4-5%).

„Техномаркет България“ е заложила пред банката търговското си предприятие, собствеността върху марките “Техномаркет“ и „Нео“, бъдещи вземания, както и оборотни стоки в 24 търговски и складови обекта (черна и бяла техника, IT продукти и др.) с балансова стойност 47 млн. лв. От тях обаче само стоки за 22 млн. лв. са чисти от тежести, а останалите са заложени по други кредити в полза на БАКБ, Търговска банка Д и КТБ-в несъстоятелност.

„Техномаркет“ е предоставила и други обезпечения за кредитната линия – за сумата от 8 млн. лв. поръчител е станала фирма „НСН инвестмънт“ на Пеевски, учредена е ипотека за 8 млн. лв. на сграда на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ 161 в София.

В договора за особен залог изрично е записано, че банковите гаранции от ПИБ са извън отношенията на „Техномаркет“ с „Глориент инвестмънт БГ“. Това е компанията, която притежава по-голяма част от имотите, в които са магазините „Техномаркет“.

От няколко месеца „Глориент инвестмънт БГ“ води ожесточен съдебен спор с „Техномаркет България“ по договорите за наем, тъй като веригата спря да плаща месечните си вноски и отказва да напусне обектите. Двете страни са завели общо 27 дела.

Предмет на спор е владението на 14 търговски обекта, в това число една офис сграда. Неуредиците започнаха, след като веригата за битова техника (без имотите) бе придобита от Пеевски.

Размерът на исковете от страна на „Глориент“ достигна 2 млн. евро в началото на септември – от наеми и от причинени вреди в резултат на блокирания достъп до имотите. Сумата растяла с над 300 000 евро месечно.

Търговското предприятие на "Техномаркет България" е заложено и в Българо-американската кредитна банка (по заем за 11 млн. евро) и в Търговска банка Д (по заем за 10 млн. евро).