Русия иска 23 490 щатски долара за 13 500 страници от така наречените "трофейни архиви", които Съветската армия е изнесла в СССР по време на Втората световна война. Архивите са заграбени от Москва през периода 1944-1945 г. Това казва пред "Дневник" доц. Михаил Груев.

"Руснаците се държат като при преговорите за газа. Те казват "ние сме ви ги снимали, но цената е 1,74 долара на страница и то на ксерокопие, а не на дигитално копие. Платете ги, за да продължим да търсим", обяснява Груев.

Той е отказал страната ни да плати тази цена, която според него е абсурдна. България няма опис, от който да е ясно какво те са отнесли със себе си.

"Руската страна казва, дайте ни опис за да видим дали тези документи ги има при нас. Това е станало още през 2008 г.", разказа Груев.

Според него става въпрос за документи по финансовите репарации към съседните на България страни след Ньойския договор. Той е подписан от министър-председателя Александър Стамболийски на 27 ноември 1919 г. в кметството на парижкото предградие Ньой сюр Сен след Първата световна война.

Повече от 10 години българската държава се опитва да си върне архивите или поне да се сдобие с техни копия.

Агенция "Архиви" започва работа от началото на следващата година по уточняване на точния брой на жертвите на комунизма.