Строителството на язовир „Луда Яна“ до Панагюрище бе възобновено днес след 16-годишно прекъсване. Първата копка на водното съоръжение е направена през 1986 г. и дейностите прекъсват през 2000 г. с изградена частично язовирна стена и допълнителни съоръжения.

"56,3 млн. лв. са средствата, които ще бъдат инвестирани, за да бъде изградено съоръжението. То ще осигури питейна вода на над 40 хил. души, ще подкрепи бизнеса в региона, ще създаде работни места. Надявам се, както България е известна с Панагюрското съкровище, ние да оставим за поколенията нещо също изключително важно", обяви регионалният министър Лиляна Павлова.

Министърът изрази надежда съоръжението да бъде завършено предсрочно и още в края на 2018 г. да бъде въведено в експлоатация, за да осигури чаканото повече от 30 години непрекъснато водоснабдяване на живеещите в района.

Доизграждането на яз. „Луда Яна“ ще бъде в рамките на Проект за развитие на общинската инфраструктура, който се финансира чрез заемно споразумение от Световната банка.

Строително-монтажните работи ще бъдат изпълнени от консорциум „Щрабаг-Станилов“. Те трябва да бъдат изпълнени в рамките на 900 дни, като се предвижда строителството на всички подобекти да завърши до март 2019 г.

Общият обем на язовира ще бъде 20 млн. куб. м, а стената му ще е висока 50 м. Ще бъдат изградени пречиствателна станция за питейни води, довеждащи водопроводи и др. съоръжения. По време на изпълнението на обекта ще бъдат разкрити около 350 работни места, а след завършването му се предвижда на него да работят 30 служители.

Съоръжението ще водоснабдява град Панагюрище, селата Оборище, Поибрене, Попинци, Баня, Бъта, Левски, Елшица, а също и мина „Радка” и площадките на „Оптикоелектрон” и „Асарел”. То ще може да осигури водоподаване и за населени места от общините Пазарджик и Стрелча.

След задълбочено изследване на геоложкия и сеизмоложки риск е установено, че изградената до момента стена отговаря на всички изисквания за здравина и качество и може да бъде надградена. Останалите съоръжения ще бъдат разрушени и изградени наново.