БРЮКСЕЛ - Лидерите на седемте водещи индустриални демокрации обявиха енергийната сигурност за приоритет предвид рисковете за снабдяването с природен газ, които крие кризата между Русия и Украйна.

„Използването на енергийните доставки като средство за политическа принуда или като заплаха за сигурността са неприемливи“, се казва в проекта за заключителен документ от срещата.

„Кризата в Украйна показва ясно, че енергийната сигурност трябва да бъде в центъра на общата ни програма и изисква радикална промяна с оглед да се разнообразят доставките“, се посочва още в черновата.

Групата замрази членството на Русия, след като тя анексира Крим през март. На снощните си разговори лидерите призоваха Москва да предприеме конкретни стъпки за сваляне на напрежението в югоизточна Украйна, където армията провежда операция срещу въоръжени руски етнически сепаратисти, или да получи нова доза санкции от Запада.

Лидерите на Г-7 се споразумяха да имат обща позиция пред руския президент Владимир Путин, с когото трябва да се срещнат утре във Франция на тържествата по случай 70-годишнината от съюзническия десант в Нормандия през Втората световна война.

Руският министър-председател Дмитрий Медведев обяви позицията на Г-7 за „безграничен цинизъм“, обосновавайки се подкрепата им за действията на украинската армия.