Пият ли вече жените наравно с мъжете и каква е тенденцията? На този въпрос са потърсили отговор изследователи, публикували своя доклад в реномираното медицинско списание BMJ Open, съобщава BBC.

Според изследването жените в развитите страни застигат мъжете по пиене на алкохол, приближават се до силния пол и по застрашеност от болести, свързани с употребата му. Анализът се базира на изследване на навиците и статуса на 4 милиона души, родени между 1891 и 2001 година и показва, че статистиката, че мъжете пият много повече от дамите и в пъти повече рискуват да се сдобият със здравословни проблеми заради това, започва да се променя. 

Изследователите смятат, че причина за тенденцията за достигане на паритет между пиещите мъже и жени се дължи на промяната на статута на жените в обществото с годините. 

Ето какви са били числата при родените в началото на 20 век:

Мъжете, употребяващи алколол или склонни на това са били повече от два пъти повече от жените. Рискът от "проблемно" пиене е бил три пъти по-голям при силния пол, а вероятността да се стигне до заболяване като цироза е била близо 4 пъти по-висока. 

С течение на годините "ножицата" между половете за процента на употреба на алкохол се свива доста бързо, за да може в края на 20 век да достигне до следните нива:

Мъжете са по-склонни да пият едва 1,1 пъти повече от дамите, почти същото е съотношението между господата и жените, чиято употреба на алкохол е проблемна, както и стигаща до сериозни медицински последици. 

Затова заключението на учените е:

Пиенето на алкохол и проблемите, до които може да доведе, някога се смятаха за "мъжки" феномен. В днешно време това вече не е така, а по отношение на младите жени в частност - те трябва да са обект на специални и концентрирани усилия, за да се ограничи употребата на алкохол и евентуалните негативни последици от нея. 

Проф. Марк Петикрю от Лондонския институт по хигиена и тропически заболявания казва, че ролята на мъжете и на жените в обществото се променя бързо през десетилетията и това има отношение към промяната в тенденциите в пиенето, но това не е единствената причина.  

"Достъпността на алкохорните напитки, както и фактът, че маркетингът на компаниите - производители на напитки, е все по-ориентиран съм жените, особено младото поколение, дават съществено отражение върху статистиките", казва още професорът.

По думите му лекарите и специалистите по обществено здраве трябва да увеличат значително усилията да запознаят и мъжете и жените, с рисковете, най-вече за здравето, до които води прекомерната консумация на алкохол.