"Ние винаги сме се опитвали да изграждаме равнопоставени партньорски отношения с Русия, базирани на взаимно уважение. За съжаление в последните години, не само по отношение на нас, но и по отношение на целия ЕС, това не се случва".

Така външният минитър на България Даниел Митов отговаря на въпрос на BBC за отношенията с Москва. Дипломат № 1 е дал интервю пред британската медия, което ще бъде излъчено днес. 

Митов заявява пред водещия на "HARDtalk" Стивън Сакър, че стои зад думите на президента Росен Плевнелиев, когато той описва днешна Русия като "националистическа, агресивна страна, която си представя ЕС като опонент, не като партньор".

Попитан за икономическите връзки между София и Москва, външният министър обяснява, че е добре известен фактът, че България е почти 100% зависима от доставките на руски газ, но страната ни търси диверсификация чрез интерконектори с Румъния и Гърция, както и с инвестиции в терминал за доставка на втечнен газ. 

Министърът заявява още, че ако действията на Русия в грубо нарушение на международното право по отношение на Крим и дестабилизирането на Източна Украйна не бъдат санкционирани, това може да изкуши  други страни да вършат подобни неща.

Видео от разговора можете да видите ТУК от сайта на BCC.