След 4 часа бурни дебати правна комисия прие на второ четене последните промени в Изборния кодекс. Утре те влизат за окончателно гласуване в пленарна зала.

Нямаше изненади по основните въпроси, върху които управляващите постигнаха консенсус - секциите в чужбина и квадратчето "не подкрепям никого".

Ограничението за 35 секции отново бе прието да важи само за държавите извън Европейския съюз. Това, естествено, предизвика бурни възражения от ДПС, които определиха ограничението въобще за противоконституционно и дискриминиращо. Реформаторите заявиха, че най-лесно за гласоподавателите в чужбина ще е да се приложи електронното гласуване, на което Хамид Хамид от Движението заяви възмутен:

"Всичко това е измислено да се ограничат съгражданите ни в Турция. И с електронното гласуване ще измислят нещо, примерно ще забранят айпитата в Турция."

В даден момент ДПС и РБ размениха остри реплики за планирани и минали изборни измами и за това чия партия губи или печели подкрепа, но моментът на напрежение отмина след гласуване.

Квадратчето "не подкрепям никого" ще се зачита само за мажоритарните избори, и така няма да заплашва да увеличи бариерата от 4% за влизане в парламента.

Бе отхвърлена и идеята на ГЕРБ ЦИК да може да поставя повече от една урна в които секции прецени. Депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев изтъкна, че повече време се губи в процеса на записване на данните и в тъмната стаичка, отколкото пред урната. Други заподозряха отваряне на вратичка за манипулации. В крайна сметка ГЕРБ се съгласиха да оттеглят предложението си, и то бе отхвърлено.

Друга тема обаче предизвика неочаквано бурни обсъждания в края на заседанието - последната точка бе предложение на независимият Георги Кадиев и Данаил Кирилов за секциите в столичния район Младост. Там избирателите ще гласуват и за кмет на 6-ти ноември, а според настоящия закон щеше да се наложи ако искат да дадат гласа си и за трите вида избори да се редят на две опашки, на практика в две секции. Кадиев и Кирилов предложиха да се обединят и трите вота, но срещнаха бурен отпор от БСП и от представителка на ЦИК.

Чавдар Георгиев от левицата обясни, че това ще създаде хаос и е явно с цел манипулиране на вота. Далеч по-остра обаче бе Мария Мосурлиева, която минути по-рано на заседание на ЦИК обяви, че само ще слуша в правна комисия, но вика близо 10 минути на народните представители. Според нея това ще обърка сериозно работата на секционната комисия и ще създаде възможности за грешки.

"Важното в изборите е те да са лесни за избирателя, не за секционната комисия", изтъкна Кадиев.

"Едва ли г-н Кадиев и неговите 5-има избиратели ще се затруднят чак толкова от две опашки", отсече грубо Мосурлиева, предизвиквайки всеобщо възмущение.

Въпреки, че се извини, председателят Данаил Кирилов обяви край на дебата. Само БСП гласуваха против предложението, и то успешно отива към пленарна зала.

Други две любопитни предложения бяха обсъдени и отхвърлени. Петър Славов (РБ) и Методи Андреев (ГЕРБ) предложиха "не подкрепям никого" да оставя празни места в парламента, защото, по техни думи, в противен случай протестният вот вместо да бори статуквото, го бетонира.

"Това е едно доста гражданско предложение. Ако повече от 50 места останат празни, това ще е трагично за политическата класа", отбеляза Славов.

Всички други членове на комисия обаче, дори и съпартийци на вносителите, заявиха, че предложението е против Конституцията и го отхвърлиха.

БСП пък предложиха командированите в деня на вота в пограничен район да имат право да гласуват в близко населено място. Идеята бе обсъждана дълго, предложиха се няколко поправки - да важи само за войници, или служители на МВР, ДАНС и разузнаването, в един момент бе предложено привилегията да имат и представители на медиите. След кратка почивка обаче не бе постигнато съгласие какъв вариант би бил добър и предложението бе отхвърлено.