Меморандум за разбирателство в областта на киберотбраната се очаква да подпишат утре България и НАТО, научи Клуб Z от дипломат, пожелал анонимност. Министърът на отбраната Николай Ненчев ще участва в двудневна среща с колегите си от съюзническите държави в Брюксел, която започна в сряда.

Те ще обсъдят изпълнението на плановете на алианса да увеличи военното си присъствие в Черно море, съобщи днес на пресконференция генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Меморандумът ще създаде официална правна рамка за споделяне на информация между България и НАТО",  каза дипломатът. "Той позволява НАТО да оказва експертна помощ на България в киберотбраната, ако тя поиска".

Министрите ще разгледат изпълнението на решението на срещата на върха на НАТО във Варшава миналия юли да укрепят отбраната по източния фланг на алианса, включително като разположат четири батальона в Полша и в Балтийските републики.

„Утре на нашата среща, рамковите държави, държавите, които отговарят да водят четирите различни батальона, Канада, Германия, Обединеното кралство и Съединените щати, ще изложат плановете си за батальоните, които ще водят“, каза Столтенберг. „И другите съюзници ще потвърдят техния принос. Утре ще мога да ви кажа повече за приноса на различните съюзници в НАТО към четирите батальона“.

Столтенберг съобщи също, че НАТО за първи път се е включила в помощ на международната коалиция срещу Даеш с полет на разузнавателен самолет АУАКС миналия четвъртък. Средствата на НАТО не участват пряко в бойни действия, а служат само за наблюдение, посочи генералният секретар.

Той коментира и бойната група кораби, коите Русия изпрати в Средиземно море:

„Бойната група може да бъде използвана  да увеличи способността на Русия да участва в бойни операции над Сирия и да извършва още повече въздушни удари над Алепо“,  каза Столтенберг. „Това поражда сериозни въпроси и безпокойства за ангажиментите на Русия да работи за политическо решение на конфликта в Сирия“.

Столтенберг обясни и назначаването на новия му заместник,  германския  дипломат Арндт Фрайтаг фон Лорингхофен, начело на новия разузнавателен отдел на НАТО в изпълнение на решенията на срещата на върха на алианса в Уелс преди две години:

„Виждаме по-сложна и по-опасна среда за сигурност, виждаме различни видове заплахи, виждаме по-нападателна Русия на изток, виждаме насилие на юг с Ислямска държава, Ирак и Сирия – на гранииците на НАТО. Имаме и Украйна и Грузия, които граничат с НАТО. И най-сетне имаме положението в Средиземно море и Северна Африка. Всичко това е близо до НАТО. Всичко това поставя различни предизвикателства пред НАТО и, свързано със заплахата от тероризъм и от завръщащите се чуждестранни бойци, предполага нужда от повече споделяне на разузнавателна информация и по-добри процедури как да кординираме разузнавателната работа вътре в НАТО“.