Предишният белгийски крал Албер II е призован в съда идния февруари в дело за бащинство, заведено от художничка, която твърди, че му е дъщеря, съобщи днес адвокатът ѝ пред белгийските медии.

Делфин Боел (48 г.) води повече от десег години съдебна битка да бъде призната за член на кралското семейство. 

Албер (82 г.), който абдикира в полза на сина си Филип поради напреднала възраст през 2013 г., никога не е коментирал темата. Реакция от двореца нямаше и днес.

Случаят с Боел обаче привлече внимание преди 17 години, когато за извънбрачна връзка на Албер и дъщеря от нея през 60-те години на миналия век беше споменато в биография на съпругата му Паола, която е италианка.

Делфин Боел

Съдът ще гледа делото на 21 февруари.

"Доколкото знам, кралят ще бъде представляван от неговите адвокати", каза адвокатът на Албер Ален Беренбоом, цитиран от всекидневника "Соар". 

В първия етап на делото съдът трябва да реши да анулира статуса на баща на Делфин Боел, който сега има милиардерът Жак Боел.

След това съдиите трябва да решат дали да поискат от Албер да даде ДНК проба, за да се установи дали той е баща на Делфин Боел.

Според адвоката ѝ Ален де Йонге съдът не може да задължи Албер да даде ДНК проба, но ако той откаже, това би било равносилно на признание на бащинството.