Сатиричната картина на популярния руски художник Вася Ложкин „Великата прекрасна Русия“ е включена във федералния списък на екстремистките материали. Това е станало с решение на Октябърския съд в Новосибирск още през месец януари. Този факт обаче става широко известен чак сега, когато жител на Санкт Петербург е бил привикан в Следствения комитет за това, че е качил в социалната мрежа картината. А това, оказва се, вече било забранено.

Както съобщава сайтът фонтанка.ру, потребителят от Санкт Петербург Сергей получил обаждане по телефона. Отказал да се яви на разпит без официална призовка. Следователят му съобщил, че ще го призоват, защото жител на Красноярск бил споделил в социалната мрежа негова публикация. Следователят не уточнил дали има повдигнато обвинение или се извършва само проверка.

Проблемът е, че Сергей е постнал картината на Вася Ложкин „Великата прекрасна Русия“, което вече е забранено, защото тя е обявена за „екстремистки материал“ под № 3381 във Федералния списък, който е публикуван на сайта на Министерството на правосъдието в Москва.

Картината имитира детска рисунка и изобразява карта на Русия. Само тя е в червено, с жълто са изобразени Кремъл и гербът, има и надпис „Великата прекрасна Русия“. Съседните държави са изписани с обидни думи, които част от руснаците наистина използват. Китайците са „маймуни с дръпнати очи“, а между тях и Русия е Монголия - „степи и лайна“. Средноазиатските републики са „чурки“, което е обидно название за глупак от изтока. В Кавказ са „бесни чурки“. Украинците са „хохли“, поляците са „ляхи“, финландците са „чухони“, както е популярно да ги наричат снизходително руснаците. Шведите са „всякакви педерасти“, германците са „немчури“, нещо като шваби в българския език, а японците са... „насраните японци“.

Василий Ложкин е известен като сатиричен художник, който осмива стереотипите в руското общество.

Сайтът на радио „Свобода“ припомня, че в последно време зачестяват случаите в различни региони на Русия хора да бъдат преследвани по чл. 282 от Наказателния кодекс за „подбуждане на вражда и ненавист“. В повечето случаи става дума за публикуване в социалните мрежи на материали, които присъстват в „екстремисткия“ списък.