Мегапроектът за хотели, казина и целогодишен аквапарк край София не е за отписване.

Две години и половина, откакто грандиозната идея на група азиатски инвеститори бе представена пред публиката, първа копка още няма. Но предварителната подготовка за българския Лас Вегас не е спирала, макар че темпото не е тип „бързи и яростни“.

През този период бе изкупено огромно количество земя – близо 1180 дка между селата Равно поле и Мусачево в община Елин Пелин. Извършиха се предпроектни проучвания и проектиране.

Закритият аквапарк.

Най-горещата новина сега е свързана с архитектите на проекта, чието официално име е „Света София“.

Арх. Дорис Лий

Дорис Лий и Танг Ма Кин от хонконгското архитектурно бюро “Асошиейтид архитектс“ регистрираха фирма в България.

Седалището й е в офис комплекса „Мегапарк“ на бул. „Цариградско шосе“ в София – в същото помещение, където под наем е инвеститорът в „Света София“ - компанията „България дивелопмънт холдингс лимитед“.

Дорис Лий е директор в „Асошиейтид архитектс“ от 2001 г., а дружеството е основано през 1978 г. от Крейг Ма.

Идването на проектантите в София е положителен знак, че нещата до Равно поле може да се случат и проектът няма да остане само на хартия и красиви макетчета.

Петзвездният хотел.

Азиатските инвеститори са предвождани от Стивън Ло (57 г., роден в Хонконг), президент на холдинга „БМА инвестмънт груп“.

Стивън Ло

Бизнесът му в Югоизточна Азия включва недвижими имоти, заведения, производство на храни, финансови услуги, продуциране на филми, книгоиздателство, спортен мениджмънт, маркетинг. Ло притежава и два търговски центъра в Макао – една от световните столици на хазарта заедно с Лас Вегас.

Плановете на Стивън Ло и компания са да построят казина, 5-звезден хотел с капацитет 2600 стаи (бел. ред. - това ще бъде най-големият хотел в България) и 4-звезден обект с още 1000 стаи.

Голяма атракция ще бъде целогодишният закрит аквапарк „Воден рай“ с басейни и водни пързалки, който ще бъде един от най-големите в Европа. Ще има изкуствено езеро и оформени водни канали, наподобяващи Венеция, както и ботаническа градина.

И това не е всичко – списъкът продължава със зала за спортни събития и концерти (съчетанието й с казина и хотели е по подобие на Лас Вегас и Макао), двуетажен мол с бутици и ресторанти, конгресен и изложбен център, развлекателен комплекс за деца, офиси и жилища.

Залата за спортни събития, концерти и други културни прояви.

Идеята е българският Лас Вегас да бъде изграден около голф комплекса в Равно поле, създаден от Красимир Гергов и продаден на азиатските инвеститори. До спа центъра на комплекса има прокаран тръбопровод с гореща минерална вода, което е от ключово значение за бъдещия аквапарк.

Чужденците придобиха и 305 дка земя в съседство от община Елин Пелин. Искат да купят и над 1000 дка военни терени с отпаднало предназначение. „Света София" получи преди време най-високата държавна подкрепа – сертификат за приоритетен инвестиционен проект.

Азиатците имаха идея да качат проекта на Българската фондова борса чрез специално създадено за целта дружество, но се отказаха.

Втори хотел в комплекса.
Конгресният и изложбен център.
Вътрешно пространство в търговския център.
Нощна визуализация на българския Лас Вегас.