За феновете на „Дийп Пърпъл“ обратното броене може да започне: до старта на източноевропейската част от турнето на Иън Гилън остават точно десет дни – и то ще започне именно от София. На 4 ноември един от най-заслужилите гласове в рок музиката ще излезе в зала 1 на НДК, „за да ни припомни любимите хитове Smoke on the Water, Hush, Perfect Strangers“, съобщават организаторите от „София Мюзик Ентърпрайзис“. 

Разбира се, Иън Гилън няма да изпее гореизброените парчета от 70-те и 80-те години така, както ги е пял тогава, а и едва ли някой очаква това от него. Гласът му вече не може да стигне до онези подлудяващо високи тонове, които го превърнаха в жива легенда. По обективни причини на сцената с него няма как да са другите две емблеми на групата от онези времена – Ричи Блекмор (женен) и Джон Лорд (починал). Но вокалистът все още разполага с познатия тембър и мощ в средния регистър, към които е добавил и дългогодишен опит. При него продължава да действа така нареченият Х-фактор, който не зависи от чисто техническите параметри на гласа му. Това е инструмент, с който Гилан все още може да прави магии, дори и с намален обхват.

Всички щяхме да сме по-щастливи, ако Гилън беше тръгнал на турне с „Дийп Пърпъл“ – въпреки че Ричи Блекмор е незаменим, Стив Морз не просто се вписа много добре, но и остави личния си музикален отпечатък пред последните повече от 20 години.

Вместо това с прочутия вокалист идва само органистът Дон Еъри, който ще свири хитовете на "Пърпъл", чийто член е... Но идва с другата си група, не с тази. Което звучи леко откачено. Подобна практика видяхме и преди два месеца, когато Иън Андерсън пристигна в Пловдив с един музикант от собствената си група „Джетро Тъл“, за да изпълни техните (на практика своите) най-добри песни.

На сцената в зала 1 на НДК ще бъде и оркестърът на Софийска филхармония. „Дийп Пърпъл“ неведнъж са свирили с голям оркестър – като почнем от „Концерт за група и оркестър“ (1969), композиран от Джон Лорд (с текстове на Гилън) и свършим с Live In Verona (2011) с Франкфуртската филхармония, където на диригенския пулт е Стивън Бентли-Клайн, когото ще видим и в НДК. Вероятно ще чуем същия репертоар, но без участинето на Иън Пейс, Роджър Гловър, Стив Морз и Франкфуртската филхармония. Впрочем и софийските филхармоници имат опит с музиката  на „Пърпъл“ – те изнесоха незабравим концерт с Джон Лорд през октомври 2010 г. Тогава цените бяха от 30 до 80 лева, а сега са от 60 до 120 лв.

Специален гост или по-скоро подгряваща група на концерта ще бъде Papa Le Gál - квартет, в който соло вокал е дъщерята на рок музиканта – Грейс Гилън. Те изпълняват еклектична смес от афро, латино, фънк и денс музика – нищо общо с музикалното наследство на „Дийп Пърпъл“.

Входовете на зала 1 на НДК в деня на концерта ще бъдат отворени в 19 ч. Най-напред от 20 ч. пред публиката ще излязат за около 45 минути Papa Le Gál. Очаква се Гилън, „Дон Еъри бенд“ и Софийска филхармония да излязат към 21,15 ч. и шоуто им да продължи поне час и половина.

А ето какво се получава от споменатата смес - "Пърпъл" с филхармония...

"Площад Славейков"