Пол Бийти стана първият американски писател, който печели наградата „Ман Букър“, за своята хаплива сатира върху расизма в политиката. Според журито на приза тя го поставя редом до Марк Твен и Джонатан Суифт.

54-годишният писател, роден в Лос Анджелис, печели отличието за „Разпродажбата“, роман, чийто главен герой иска да заяви афро-американската си идентичност като жестоко и насилствено върне робството и сегрегацията.

Бийти признава, че читателите може и да намерят книгата му трудна за смилане, но според историка Аманда Форман, председател на журито тази година, в това няма нищо лошо.

„Прозата не трябва да е удобна – коментира тя. – Истината рядко е красива и това е книга, която приковава читателя с весела невъздържаност…. затова и ѝ се получава.“

Новият носител на „Ман Букър“, награда, придружена с парична премия от 50 хиляди паунда, бе обявен в Лондон във вторник вечерта. Връчването ѝ на Бийти всъщност ознаменува и успеха на малкото независимо издателство, което го представлява – „Уануърлд“. То издаваше и миналогодишния носител на приза – Марлон Джеймс.

Самият Бийти получи отличието си в особено емоционално настроение, като заяви пред публиката, че писането му е дало живот. Малко по-късно, на пресконференция след събитието той заяви, че е „дяволски щастлив“, както и че не би нарекъл книгата си сатира, но е доволен, че тя бива описвана по този начин.

„Разпродажбата“ наскоро бе наречена от „Уолстрийт Джърнал“ „суифтианска сатира от най-висок порядък. Както някой би изкрещял „Пожар!“ в препълнен театър, така Бийти шепне „расизъм“ в следрасисткия свят“.

Пол Бийти е първият американец, който печели „Ман Букър“ в 48-годишната история на наградата. За него тя идва три години след като регламентът бе променен и сега отличието може да се дава на писатели от всяка националност, стига книгите им да се написани на английски език и да са били издадени във Великобритания.

"Площад Славейков"