НАТО ще иска от съюзниците да предоставят войници за най-голямата концентрация на военни сили на руската граница от Студената война насам, съобщи Ройтерс. Министрите на отбраната на Алианса смятат да спазят обещанието, направено от НАТО през юли към Балтийските страни и Източна Полша - да пратят войски там срещу евентуална атака от Русия. 

Никак не помага срещу покачващото се напрежение и решението на Путин да прати самолетоносач към Сирия покрай европейските брегове. САЩ се надяват да получат помощ от Европа за попълването на четири бойни групи с около 4000 войници, поради обвързващите ангажименти.

По-късно Ройтерс съобщи, че според съобщения на руските медии, Русия вече е започнала да оборудва корабите си в региона с далекобойни ракети. Все още няма потвърждение от Москва. Според източници на в. "Известия" два бойни кораба са навлезли в Балтийско море, още три ще ги последват.

Съюзни държави от НАТО, сред които Франция, Дания, Италия и други, ще се включат в бойните групи, водени от САЩ, Германия, Великобритания и Канада. Войските ще се разположат в Полша, Литва, Естония и Латвия. В състава им ще са включени всякакви типове войски - от бронирана пехота до дрони.

"Това ще е ясна демонстрация на нашата трансатлантическа връзка", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Дипломати отбелязват, че това ще прати сигнал и на американския кандидат-президент Доналд Тръмп, който се оплака наскоро, че европейските членки на НАТО не плащат достатъчно за Алианса.

В добавка към бойните групи ще е и частта за бързи реакции на НАТО от 40 000 души, както и допълнителни сили, които ще бъдат пращани в балтийските страни и Полша на смени.

Стратегията на НАТО е част от нов план за възпиране на потенциална руска агресия, който може по-късно да се комбинира с противовъздушна отбрана, въздушни патрули и защита срещу кибератаки.

Алиансът обаче още се мъчи с подобна стратегия в района около Черно море, разясняват от Ройтерс, тъй като турският президент Ердоган е позволил присъствието на руски части там.

Румъния, България и Турция скоро трябва да предложат план за морски и въздушни патрули в района, както и мултинационална бригада на НАТО в Румъния.