Кандидатката на ГЕРБ за президент Цецка Цачева има немалка вероятност да се нареди в клуба на жените държавни лидери по света. В компанията на канцлерката Ангела Меркел, на бриганската премиерка Тереза Мей и и може би на Хилъри Клинтън. В списъка на влиятелните жени в световната политика са и шотландската премиерка Никола Стърджън, чилийската президентка Мишел Бачелет, в Южна Корея - Пак Гън-хе. И т. н.

Това са твърде различни личности, но има нещо, което ги обединява - подобните прически. 

Как се вписва Цачева?

Политиката на косата има дълга и бляскава история - от 120-те посещения във фризьорски салон за една година на Маргарет Тачър като премиер до скандалните откритията, че френският президент Франсоа Оланд харчи около 10 хил. евро на месец за фризьор. Днешните лидерки на едни от най-могъщите държави в света предпочитат късите прически - леко назад, често с открити уши. 

Водещи фризьори обясняват, че това е препоръчвана прическа за жени над 50 години, когато косата вече е и по-суха. При такъв избор на подстрижка ходиш на фризьор на всеки шест-осем седмици и само трябва да я изсушаваш със сешоар едни път в седмицата. Клиентите, които избират такъв тип прическа, имат по-важни неща за вършене от посещенията на фризьор като трябва да поддържат непрекъснато добрия си външен вид, разясняват коафьорите. Който да е хем делови, хем да не изисква много усилия, да не разсейва от по-важни въпроси.

Все пак Клинтън има своя стилистка за косата Изабел Готц, която пътува с нея по време на предизборната кампания.

"Искам да съм сигурна, че косата ѝ никога няма да бъде предмет на обсъждане", сподели Готц пред сп. "Ню Йорк". "Прическата е добра за много жени, особено за жени с професии. Женствена и класическа. Ако я дадете малко назад, има страхотна линия", казва тя.

Прическата на Клинтън констрастира със стила на Тръмп и фамилия (особено на жените в семейството на бизнесмена, съпругата Мелания и дъщерята Иванка, които изглеждат издържани в много по холивудски стил).

За разлика от предпочитанията на световните лидерки в българската политика при жените властва чертата, обикновено почти до раменете или по-дългите коси даже. Вижте Меглена Кунева, Маргарита Попова, Румяна Бъчварова, Лиляна Павлова, Илияна Йотова и т. н.

Цачева, която може да се превърне в първата жена президент у нас, също има прическа, тип черта, доста далече от решителното излъчване на президентките и премиерките на световните сили. Избраният стил не издава готовност за смели решения, за самостоятелност, за твърдост.

Така че ако се готвите България да има своята Желязна лейди в лицето на Цачева, едва ли. Поне ако се водим от политиката на прическата.

Все пак има една утеха. Може в оформлението на косата Цачева да не прилича на силните жени в световната политика, но ще има фризьори, които да гласуват за нея. Или поне една - от Елхово. Спечелена за каузата от Цветанов.