Детско-юношеският футбол в България е на много ниско ниво, а оттам и националният отбор, тъй като в зряла възраст футболистите не умеят елементарни неща, обяви първият вицепрезидент на БФС Йордан Лечков на пресконференция.

Футболната централа тръгва към реформи, за да промени тази картина. Брифингът бе даден, за да се отчетат резултатите от стартиралата през лятото Програма за развитие на детско-юношеския футбол. Чрез министерството на младежта и спорта държавата отдели 1 милион лева за лагери в Трявна, Банско и Сливен на по 3 възрасти (до 15, 17 и 19 години) от 12 водещи школи. Бяха купени и пособия, топки, екипи... Направиха се тестове и функционални изследвания на повече от 600 състезатели.

Резултатите са обобщени и подробно анализирани, поради което днес БФС и ММС ги представиха пред журналисти.

Легендата на родния футбол и технически директор на футболната централа - Павел Панов, даде оценка среден 3 на децата и юношите в най-популярния спорт в България. Липсва физическа подготовка, бързина, техника на бягане, скоростна издръжливост, има липса на координация... Далеч сме от европейските стандарти.

Много клубове работят без помощник треньори и кондиционни специалисти, без лекар и масажист при подрастващите...

През миналата седмица пък Петър Хубчев и щабът му в националния отбор тренираха 28 млади футболисти - изявени и не толкова. Там тъжните изводи също са излезли на показ - юношески национали не могат да спират и подават топката. Павел Панов пък добави, че 14-годишните проектонационали не могат да жонглират с топката.

Отправени са препоръки към клубовете. Догодина програмата ще продължи, дори ще се разрастне, като ще обхване 16 клуба.

"Очевидно е, че физическата подготовка на юношите изостава. При мъжете положението е същото. Предстои ни много работа. Трябва да работим не само с децата, но и с треньорите. Тези лагери и тестове дадоха ясна картина за подрастващите. Проблемът е много по-голям, защото по мои наблюдения децата не искат да се занимават със спорт. В най-добрия случай те спортуват само за здраве, а това е нещо коренно различно. Нямаме бази, много неща нямаме, за да искаме добри резултати", каза Лечков.

Спортният министър Красен Кралев добави, че се радва на реалния и обективен доклад. Няма нужда от розов анализ, изтъкна Кралев. Той вижда резерви на училищно ниво. Държавата и БФС искат да възродят футболните паралелки в спортните училища. За целта ще се направи академия към БФС - в школа в София и още 1-2 града.