Премиерът призова колегите си от кабинета да бъдат достатъчно смели да го направят, като им каза, че това е като човек да си затвори очите, преди да скочи с парашут от самолет.

Но с наближаването на крайния срок подкрепяната от Международния валутен фонд (МВФ) реформа, при която украинските политици и официални служители да декларират онлайн сметките си, е изправена пред нещо, за което депутатите и активистите в борбата срещу корупцията казват, че са постоянни опити да бъде саботирана.

"Има опит системата да бъде дискредитирана, за да бъде унищожена технически, физически", заяви Виктор Чумак - независим депутат и зам.-шеф на парламентарната комисия за борба с корупцията.

Реформата бе посрещната враждебно още от началото и първоначалната й дата през август бе отложена, тъй като софтуерът не получи сертификат за сигурност. Няколко депутати внесоха проектозакони за забавяне на реформата, а други искат тя да бъде отложена.

Най-после системата тръгна през септември, но депутатите казват, че в нея има много проблеми, които затрудняват формулярите да бъдат правилно попълнени. Авторът й казва, че тези проблеми възникнали, след като той предал контрола върху софтуера на властите.

Последиците, ако Украйна изпусне крайния срок 30 октомври, докогато близо 50 000 души да декларират богатството си, могат да бъдат дълбоки, а перспективата това да се случи накара ЕС да изплати спешно писмо до председателя на парламента.

МВФ разглежда крайния срок като "структурен критерий" и неспазването му би демотивирало Фонда да отпусне по-голяма помощ като част от спасителния пакет от 17,5 милиарда долара до края на годината.

Безпрецедентна откритост

Артем Шевальов - представителят на Украйна в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), заяви, че не изглежда изпълнимо дотогава Украйна да приложи трудните реформи като стартирането на системата за деклариране на доходи.

"Когато чета отзивите на някои мои колеги в Киев, става ясно, че това е много трудно технически, но също така нивото на откритост е безпрецедентно, - каза Шевальов. - Това е нещо, буквално нещо, което засяга дори всяко бижу, което имате."

ЕС обвърза реформата с въвеждането на безвизов режим за Украйна. Ако реформата се провали, това ще засили впечатлението, че подкрепяните от Запада ръководители в Киев нямат волята да се справят с корупцията. Други мерки като приватизацията на държавни компании или чистка в митническата служба също са изправени пред заплахи.

"За мен е напълно очевидно, че декларациите на президента пред международната общност, че системата ще действа пълномащабно, са изкуствени, за да бъде създадено впечатлението, че Украйна изпълнява своите задължения", каза Олександра Дриг - шефка на Комитета за гражданска лустрация, който е орган за борба с корупцията.

И преди политиците трябваше да попълват формуляри с имотни декларации, но новите документи са по-всеобхватни и фалшивите декларации са заплашени със затвор.

Президентът Петро Порошенко заяви пред местната телевизия в неделя, че формулярът не е идеален и не му харесва много.

"Но това не може да бъде повод тя да не бъде попълнена", каза той. Президентът ще си пусне декларацията навреме.

Премиерът Владимир Гройсман твърди, че попълването на имотна декларация е като скок с парашут.

Проверка за сигурност

Основана на принципа, че слънчевата светлина е най-добрият лечител, мярката имаше за цел да разкрие богатството на политиците, държавните служители, прокурорите и съдиите в страна, в която процъфтяват подкупате и укриването на данъци.

Някои политици, държавни служители и бизнесмени натрупаха приказни богатства. За мнозина символът на това бе луксозната резиденция на Виктор Янукович - подкрепяния Русия президент, който избяга преди две години.

Същевременно полицията откри 42 килограма злато и 4,8 милиона долара в брой при обиск в апаратаментите на бившия министър на енергетиката Едуард Ставицки преди две години. А миналата година голям брой диаманти и пари бяха открити в жилищата на двама висши прокурори.

От понеделник досега са предадени съвсем малко над половината от 50 000-те декларации. Премиерът Владимир Гройсман заяви, че неговата е почти готова.

"Мисля, че това е нещо като скок с парашут, - каза Гройсман по време на среща на правителството, предавана по телевизията. - Затворете си очите и скочете. Това трябва да бъде направено веднъж и всичко ще си дойде на мястото. Ако се страхувате, недейте се страхува."

Човекът, чиято компания МИРАНДА разработи софтуера, заяви, че е предал контрола върху него през август на държавен орган за борба с корупцията, който поискал от Държавната служба за специални комуникации да направи промени в програмата.

След това възникнали "всевъзможни грешки и проблеми, - каза разработчикът Юрий Новиков. - Видеонструкциите са все още наши, но системата е различна. Гледаме системата и разбираме, че всичко това е много тъжно."

Едно от въведените допълнения например изисква номерата на паспорта на починали роднини, които са прехвърлили наследство, въпреки че Украйна често дава предава на властите паспортите, когато лицето умре, изтъква Новиков.

Друго допълнение се състои в това, че системата вече пита колко пари в брой притежава лицето и след това иска името на банката, където те са вложени. Това противоречие бе посочено от няколко депутати като проблем при попълването на формуляра.

Държавната служба за специални комуникации и опазване на информацията не отговори на искането за коментар.

----

* Материалът е публикуван в сайта на Ройтерс. Негови автори са Павел Политюк и Марина Чернокондратенко в Киев и Марк Джоунс в Лондон.